Apele Unite ale României – o alianță pentru Agenda 2030

Cât de importante sunt râurile pentru prosperitatea și ridicarea profilului comunităților pe care le traversează? Se poate democratiza accesul la apă pentru orice cetățean? Acestea vor fi principalele subiecte ale conferinței naționale „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 la Tulcea, pe 1 septembrie. Vor fi expuse modalități de valorificare înțeleaptă a cursurilor de apă, care vor fi incluse într-un catalog al inițiativelor creative privind apa și participanții vor avea prilejul să semneze o Alianță pentru AUR.

„Apele României poartă cu ele, spre Dunăre și spre Deltă, energiile – pozitive și negative – ale locurilor pe care le traversează și ale oamenilor acestora. Un râu sănătos, curat și bine administrat aduce bucurie, prosperitate și contribuie la identitatea localității. Un râu iubit și îngrijit e AUR!” Ivan Patzaichin

„Apa este o preocupare acută, în această epocă de transformări climatice pe care încercăm să le înțelegem și să le stăpânim. Prin Strategia națională de dezvoltare durabilă a României, care transpune Agenda 2030 a UE și a ONU, putem aborda provocările globale printr-un instrument bine calibrat, puternic și vizionar: dezvoltarea durabilă este soluția.” László Borbély, Consilier de stat, Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă

Evenimentul urmărește creșterea gradului de conștientizare a administrațiilor publice și a publicului privind rolul râurilor în consolidarea comunităților durabile din România. Cu acest prilej, va fi sărbătorită Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, celebrată, începând cu anul 2008, la 1 septembrie.

Asociația Comunelor din România (ACOR) va lansa Ordinul ACOR pentru AUR, care va premia o comunitate care aplică o inițiativă ce valorizează cursul de apă de pe teritoriul său.

Conferința este organizată în cadrul Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle, RowmaniaFEST, aflat în 2019 la a 9-a ediție. Festivalul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea, cu sprijinul ALUM Tulcea. Programul „Apele Unite ale României – AUR” este realizat cu sprijinul ACOR, al Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) și Kaufland România.