Apele Unite ale României

patrimoniu identitate educație dezvoltare

„Mi-aș dori ca un număr cât mai mare de copii să fie interesați în sporturile nautice, dar îmi dau seama că primii pași sunt familiarizarea cu bucuria pe care ți-o dă alunecatul pe apă, cu ideea de a vâsli, cu formele frumoase ale unei ambarcațiuni și încrederea pe care ți-o dă o barcă bine făcută. Pentru că, de fapt, când te încumeți să vâslești, îți încredințezi viața acestei prietene de nădejde, barca. Iar atunci când ai și contribuit la construcția ei, ești cu atât mai entuziast să ieși pe apă și să o probezi.”

Ivan Patzaichin
Ivan PatzaichinPreședintele Asociației

O campanie de activare a comunităților locale pentru a-și valorifica potențialul cultural al râurilor care le traversează localitățile, a conștientiza impactul pe care îl au asupra vieții locuitorilor și de încurajare în asumarea responsabilității de a proteja activ această resursă extrem de valoroasă: apa.

S-a semnat Alianța pentru AUR

Duminică, 1 septembrie, de Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, la Tulcea, s-a semnat Alianța pentru AUR, o platformă de susținere a constituirii unui grup informal de lucru prin care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de autorități centrale, locale și organizații non-guvernamentale, își propune să ajute la democratizarea accesului la apă și valorizarea luciurilor de apă în beneficiul comunităților.

În contextul conferinței naționale „Apele Unite ale României – AUR pentru 2030”, care a avut loc duminică la Tulcea, semnatarii declarației de susținere a Alianței din județele: Tulcea, Neamț, Făgăraș, Cluj și Alba Iulia, își propun să colaboreze pentru creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța apelor și capacitatea de aliere cu publicul pentru îngrijirea acestora.

Membrii fondatori ai Alianței își propun să găsească soluțiile legislative și operative pentru fundamentarea unei dezbateri la nivel național privind rolul râurilor în consolidarea comunităților durabile din România cu scopul creșterii profilului identitar și a bunăstării comunităților din zonele pe care apele le traversează.

Programul Apele Unite ale României – #AUR s-a lansat chiar în ziua în care Ivan Patzaichin a primit Colanul de aur pentru întreaga activitate, oferit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Pe 18 aprilie 2019, la Complexul Sportiv Național Orșova, au fost testate pe Dunăre cele trei bărci realizate de copiii din Eșelnița, Orșova și Turnu Severin.

Apele Unite ale României este un program care propune spre dezbatere importanța râurilor în viața comunităților pe care le traversează și relația locuitorilor cu apa. #AUR este proiectul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, realizat cu sprijinul #Kaufland România, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, #ACOR (Asociația Comunelor din România) și #AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Vecinătatea cu un râu, combinată cu poduri pitorești care îl traversează și maluri bine întreținute, poate reprezenta un reper identitar care să permită localității să se prezinte ca un spațiu de interes pentru cei din exterior.

Un râu curat și armonios integrat în topografia locului asigură locuitorilor nu doar un confort de locuire sporit, dar le și oferă premisele de relaționare afectivă cu locurile natale, consolidarea sentimentului de mândrie și apartenență.

Ne propunem să promovăm legătura dintre patrimoniul cultural și cel hidrografic prin evidențierea impactului pe care râurile interioare ale localităților îl au asupra identității culturale a comunităților și a direcțiilor de dezvoltare a acestora.

Încurajăm comunitățile să își asume o protecție activă a apelor, demonstrând că un râu sănătos și iubit de locuitori poate contribui la consolidarea profilului identitar al întregii zone.

Cu ocazia evenimentului, sunt lansate la apă trei canotci construite de copiii din Eșelnița și Turnu Severin în timpul unor ateliere de educație alternativă. Cei mici au învățat secretele marangozeriei, meșteșugul tradițional al construcției bărcilor din lemn. Meșter le-a fost Viorel Gheorghe, coordonatorul programului de învățare prin metode alternative numit Atelierul Mobil.

Vino alături de noi să îi susții pe copii și să vâslești pe Dunăre în canotcile PATZAIKIN de 10+1 locuri!

Campania națională „Apele Unite ale României” este sprijinită de Kaufland Romania.

Mulțumiri: PVR (Partenariat Opération Villages Roumains), Cetatea Medievală Severin, Școala Gimnazială Eșelnița, Cercetașii României – Drobeta Turnu Severin, care au contribuit la construcția celor 3 bărci.

Parteneri: Complexul Sportiv Național Orșova, Primaria Municipiului Orsova, Poliția de Frontieră Orșova, Căpitănia Portului Orșova, Parcul Natural Porțile de Fier, DC Communication.

Noutăți