Descoperă Rowmania – Alexandria 2024 – Concurs de vâslit | Ateliere pentru copii – 1 septembrie 2024

Pentru al cincilea an consecutiv, mini-festivalul „Descoperă Rowmania” a revenit, pe 1 septembrie 2024, la Alexandria, împreună cu canotcile lui Ivan Patzaichin, pentru a îi îndemna pe doritori să petreacă o zi în natură, la „zilele Municipiului Alexandria”, și să vâslească pe Vedea.

Participanții la competiție au fost invitați să își facă echipe de 10 + 1 pentru a se întrece la vâslit în canotcile din lemn ce poartă numele celor trei brațe ale Dunării: Chilia, Sulina și Sfântu Gheorghe.

Începând de dimineață, concursul a adunat la Vedea echipe pline de entuziasm și energie. Competiția a fost una strânsă, iar câștigătorii ediției 2024 sunt: 1. Primaria pe val 🥇, 2. Titanicii Alexandria 🥈, 3. Curajoșii 🥉.

Felicitări câștigătorilor și tuturor participanților din echipele 🏆: 1. Primǎria pe val; 2. Ttitanicii Alexandria; 3. Curajoșii; 4. ⁠Spaima apelor; 5. Zǎganii; 6. ⁠Fetele zurlii; 7. ⁠Tinerii din Teleorman.

Cei mici au avut de ales între mai multe ateliere care i-au invitat la teatru și muzică, provocându-i să învețe, prin joc și infotainment, noțiuni noi despre apă, despre climă și despre comportamente responsabile:

🥁 Atelierul de tobe și percuție:
Coordonat de profesorul Nicu Dumitrescu împreună cu echipa de la Superchill School. Ritmurile tobelor răsună în parc, atrăgând copiii și părinții într-o experiență muzicală memorabilă.

🛶 Atelierul de construcție de pagăi din lemn:
Îi aduce pe cei mici mai aproape de meșteșugul tradițional al marangozeriei. Sub îndrumarea atentă a lui Viorel Gheorghe, copiii învață să confecționeze pagăi din lemn, dezvoltându-și abilități practice și imaginația.

🎭Spectacolul de teatru pentru copii:
Spectacolul „E Ora de Păpuși!” o reprezentație de teatru de păpuși pusă în scenă de Ana Crăciun Lambru de la Free Puppet Theatre. Cei mici, dar și părinții, se bucură de magia poveștilor relatate de păpuși.

🍃💦 Atelierul interactiv „Climă și apă”:
Cei preocupați de mediu, indiferent de vârstă, au fost invitați să participe la atelierul organizat de Reper 21 sub egida Pactului Climatic European. Aici, ambasadori ai Pactului Climatic European au coordonat discuții și dezbateri, însoțite de quiz-uri educative pe teme de mediu.

Mini-festivalul Descoperă Rowmania Alexandria este organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Primăria Alexandria, cu sprijinul AQUA Carpatica.

Descoperă Rowmania atrage atenția asupra potențialului patrimoniului local și propune modele de comportament care se aliniază conceptelor de dezvoltare durabilă. Are obiectivul de a reapropia oamenii de natură și de a-i reconecta la aceasta, prin activități de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber și prin angrenarea comunității într-un exercițiu de prețuire și protejare a apei ce traversează municipiul.

Evenimentul face parte din proiectul „Comunitatea apei – Apele Unite ale României”, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, și beneficiază de aport de cunoștințe privind importanța apei pentru bunăstarea comunităților de la Secretariatul Pactului Climatic European, coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și administrat în România de Reper 21 și DC Communication.

Apele Unite ale României este un proiect care și-a propus să transforme sistemul hidrografic din România dintr-o resursă pur economică într-o valoare națională, parte a bogatului patrimoniu al României. În vremurile pe care le traversăm, dominate de schimbări climatice majore, o astfel de abordare, gândită pe termen mediu și lung, pune România într-o poziție privilegiată, ținând cont de variata zestre naturală pe care o are.

Pactul Climatic European este un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.

Detalii despre Apele Unite ale României și mișcarea Rowmania: www.comunitateaapei.ro și www.rowmania.ro.

Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en

www.facebook.com/RowmaniaPatzaichinwww.facebook.com/groups/apeleunitealeromaniei1