Canotca

de la lotca tradițională la bicicleta apelor

“M-am întâlnit cu Teodor Frolu în anul 2009, la Uzlina, în timpul unui festival gastronomic. Atunci am constatat împreună cât de agresată este Delta de ambarcaţiunile cu motor şi m-am gândit la o bicicletă a apelor. Am căutat o soluţie care să amintească de lotca tradiţională şi care să fie uşor de manevrat.”

Ivan Patzaichin
Ivan PatzaichinPreședintele Asociației

Din dorința de a promova mesteșugul românesc, dar și de a veni în sprijinul turiștilor, am inventat CANOTCA.

Am numit-o aşa după lotca de la care preia materialul şi după canoe de la care preia liniile dinamice. Este un produs integral “made in Romania”, cu un design unicat, făcută din lemn preluând meşteşugul marangozilor din Deltă. Rowmania încurajează produsele şi tradiţiile locale, însă reinventate pentru o experienţă turistică modernă.

De la lotca specifică zonei Deltei am păstrat forma suplă și culoarea. Dar cel mai important, am păstrat materialul – lemnul – care în ambarcațiunile fabricate în prezent nu mai este folosit, fiind înlocuit cu fibra de sticlă. Canotca folosește lemnul și tehnologii speciale pentru a menține o greutate scăzută, dar cu o rezistență ridicată la utilizare îndelungată. În plus, întreținerea este foarte uşoară și are costuri minime.

Toate aceste inovații s-au născut din experienţa îndelungată a lui Ivan Patzaichin, ajutat de o echipă de specialiști în diverse domenii:

construcția bărcilor tradiționale
design-ul de obiect
design-ul vestimentar
arhitectura