Tururi ghidate în expoziția „În(toarcem) cânepa în viitor” la MNȚR
Pe 4 și 9 iulie, între orele 16:00 și 18:00, publicul este invitat să participe la două sesiuni de tururi ghidate speciale în cadrul expoziției „În(toarcem) cânepa în viitor │ Hemp – Back to the Future”, organizată de CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, în sala Tancred Bănățeanu de la Muzeul Național al Țăranului Român.
Întâlnirile oferă ocazia de a explora expoziția alături de curatorul ei, arh. Teodor Frolu, care va ghida vizitatorii printr-un traseu narativ despre cânepa ca plantă resursă – de la unelte și tehnici tradiționale, la fibre, piese vestimentare și instalații contemporane. Tururile vor pune în lumină conexiuni mai puțin vizibile între patrimoniul textil românesc și cel japonez, între meșteșug, design și sustenabilitate.
Expoziția rămâne deschisă publicului până pe 12 iulie 2025 și aduce în prim-plan obiecte din colecțiile PATZAIKIN și ale Muzeului Textilelor, într-o abordare curatorială ce reîntoarce cânepa în centrul discursului cultural contemporan.
Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă la: rsvp@creart.ro
Context
Expoziția „În(toarcem) cânepa în viitor │ Hemp – Back to the Future” explorează potențialul plantei de cânepă ca resursă regenerabilă și simbol cultural, activând un dialog între patrimoniul românesc și cel japonez. Evenimentul face parte dintr-o serie de activări menite să recontextualizeze practicile textile tradiționale într-o cheie actuală, sustenabilă și internațională.
Proiectul cultural conceput de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 este realizat de CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București. Partenerii proiectului sunt brandul PATZAIKIN, clusterul CANEPARO și Muzeul Textilelor – Centru Internațional de Cercetare Textilă. Evenimentul beneficiază de sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și al ICOM – Consiliul Internațional al Muzeelor. Prezentarea internațională a proiectului la Pavilionul României de la Osaka va fi realizată în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din România.