Academia Rowmania – Centrul de ecoturism Rowmania București

30 octombrie 2014

Academia Rowmania este un program de activare publică, o academie în aer liber, de vară, de ploaie sau de timp frumos, care își propune să informeze, să educe, să distreze și să stimuleze publicul urban.

Locație: Râul Dâmbovița, zona Podului Unirii, în cadrul Centrului de Ecoturism Rowmania București

Centrul de Ecoturism Rowmania București promovează turismul responsabil și ecologic, și destinațiile de ecoturism din România, aducând în atentia publicului urban conceptul de turism lent, creând astfel o conexiune între mediul urban și zonele protejate.

Prin intervențiile artistice și transformarea Dâmboviței, “râul uitat al Capitalei”, ca zonă navigabilă, am propus revalorificarea acestui segment de râu prin adăugarea unei noi funcțiuni în oraș, cu ajutorul unei echipe de artiști, designeri și arhitecți din tânăra generație. Astfel, acest spațiu a fost transformat într-un loc de agrement unic în București.

Pe parcursul a 5 luni, din iunie până în octombrie, aici au fost organizate cursuri de inițiere in vaslit cu canotca si de SUP (Stand Up Paddling), sesiuni de Yoga & fitness Sup, proiectii de filme si/sau dezbateri despre ecoturism și turism lent, concerte si alte activitati, care au avut loc pe mal, pe apa sau pe scena instalata langa Podul Unirii. Mai mult decat atat, vizitatorii au putut inchiria canotci, placi de SUP sau au putut încerca lotca solară pentru plimbari in zona dintre Podul Unirii și Biblioteca Națională.

Programul s-a lansat  pe 24 iunie cu evenimentul “Ocupăm Dâmbovița”, iar seara de deschidere a oferit demonstrații de vâslit cu canotci, caiace și cu plăcile SUP și s-a încheiat cu concertul MARA & Kult Studio de Romanian soulfull-funk nu jazz.

Pe 13 august 2014, la Centrul de Ecoturism Rowmania a avut loc o proiecție specială de film, în cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL. În cadrul evenimentului a fost proiectat pe un ecran uriaș, aflat de o parte a râului Dâmbovița, “Omnibusul ANONIMUL 10”, un film colectiv compus din trei scurtmetraje regizate de actorii Andi Vasluianu, Dorian Boguţă şi Emanuel Pârvu. Astfel, numeroșii spectatorii au putut viziona filmul într-un spațiu unic, neconvențional: fie din canotci sau placi de SUP amplasate în apă, fie de pe iarbă sau ponton, într-un cadru special amenajat.

La începutul lunii octombrie, a fost lansat la apă prototipul unei lotci cu propulsie solară pentru bucureșteni, realizat cu sprijinul Apa Nova București. Lotca a fost proiectată să poată transporta 10 persoane, fiind o ambarcațiune este ideală pentru plimbări de agrement pe lacurile din parcurile urbane, în Deltă sau pe alte ape interioare. De la lansare și până la incheierea sezonului, lotca solară de pe Dâmbovița a devenit o prezență constantă în reportaje.

Parteneri și sponsori: Apa Nova București, LaFarge Romania, SUP Academy România, DC Communication, Asociația de Ecoturism din România, Administrația Națională Apele Române, Aqua Carpatica, Primăria Municipiului București, Radio România București FM.