Ansamblul arhitectural Ivan Patzaichin

Concept

Ansamblul arhitectural „Ivan Patzaichin” reprezintă o lucrare memorială izvorâtă dintr-un efort colaborativ gândit și realizat de șase creatori contemporani care îl cunoșteau îndeaproape și îl apreciau infinit pe IVAN.

Cei cinci artiști: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, urmând viziunea lui Teodor Frolu, au conceput un ansamblu care reunește o diversitate de instanțe prin care marele dispărut rămâne veșnic în memoria colectivă și în inimile celor care l-au iubit.

Cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea și al Primăriei Municipiului Tulcea, monumentul va fi amplasat în 2023 pe faleza din Tulcea care îi poartă numele, din 5 septembrie 2021, ziua în care Ivan a plecat dintre noi.

Ansamblul oferă un prilej de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin, filtrate de sensibilitatea artiștilor. În același timp, acesta va avea și un rol utilitar, marcând „poarta de intrare” în Delta Dunării și reprezentând punctul de pornire pentru turiștii care vizitează Delta cu caiacul sau cu alte bărci cu vâsle.

Proiect

Sub coordonarea lui Teodor Frolu, arhitectul care i-a fost, în ultima decadă, prieten apropiat și partener lui Ivan, cei cinci artiști s-au reunit pentru a găsi, împreună, un concept unificator pentru a-i cinsti amintirea  și impactul pe care l-a avut asupra locului său de origine, de care a rămas legat afectiv întreaga viață, indiferent de unde l-au purtat apele și strălucita sa carieră de campion la caiac – canoe:

„Columna lui Ivan” – realizată de Virgil Scripcariu

Onorează memoria lui Ivan Patzaichin din perspectiva profilului său de multiplu campion olimpic și mondial la canoe, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint. Realizată din inox, lucrarea va marca simbolic momentele în care Ivan a dus faima României dincolo de granițe prin reușitele sale sportive.

Virgil Scripcariu, 2022 – Festivalul Ivan Patzaichin. Credite foto: Dragoș Giuglea

Mircea Cantor, 2022 – Festivalul Ivan Patzaichin. Credite foto: Dragoș Giuglea

„Metopa” – creată de Mircea Cantor

În maniera sa inconfundabilă de lucru cu materia și inspirat de cultura tradițională, Mircea Cantor utilizează tehnica mozaicului și pictura pentru a reda artistic parcursul vieții lui Ivan – pornind de la Mila 23, satul din inima Deltei Dunării în care a făcut pentru prima dată cunoștință cu apa, barca și pagaia, elemente recurente în viața lui Ivan, și până aproape de prezent.

„Inimă așezată” și „Val oprit” – concepute de Teodor Graur

Marcat de magnetismul și de autoritatea personajului IVAN – izvorâtă din profilul său de autenticitate, modestie și impecabilă probitate morală – Teodor Graur surprinde efectul Patzaichin pe care Ivan l-a avut asupra celor pe care i-a atins, la propriu și la figurat. Graur îi surprinde latura de catalizator și de inspirație în aceste vremuri neliniștite, un motor capabil să schimbe sensul curentului din oamenii care pot schimba la rândul lor lumea în mai bine.

Teodor Graur, 2022 – Festivalul Ivan Patzaichin. Credite foto: Dragoș Giuglea

Dan Vezentan, 2022 – Festivalul Ivan Patzaichin. Credite foto: Andreea Dorobăț

„Fântâna” – realizată de Dan Vezentan

Dan Vezentan poposește asupra iubirii nemărginite purtată de Ivan în suflet, în întregul său parcurs – dragostea față de apă și Deltă. Ivan a profitat de orice prilej ca să arate lumii frumusețea locurilor din care provine. Însă, mai mult decât atât, și-a propus să arate valoarea apelor pentru locuitori – atât din perspectivă utilitară, cât și ca mijloc de coagulare a oamenilor în jurul apei, un element identitar care poate aduce unei comunități prosperitate și sens.

„Grădina Deltei” – gândită de Gyárfás Oláh

Gyárfás, designerul brand-ului PATZAIKIN – un brand de design inspirat din tradiție locală, lansat de Ivan în 2011 – completează atașamentul afectiv al lui Ivan față de Delta Dunării, locul de o frumusețe naturală debordantă, în care constant s-a întors cu inima, unde n-a încetat să-și ofere sprijinul și să-și facă, cu discreție, simțită prezența.

Gyárfás Oláh, 2022 – Festivalul Ivan Patzaichin. Credite foto: Andreea Dorobăț

Echipă:

Artiști: Teodor Graur, Mircea Cantor, Gyárfás Oláh, Virgil Scripcariu, Dan Vezentan

Curator: Teodor Frolu

Arhitectură: skaa architects

Peisagistică: Nicolae Triboi

Inițiat de: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23

Cu sprijinul: Consiliul Județean Tulcea, Primăria Tulcea