De vorbă cu liceenii despre dezvoltarea durabilă

Liceenii din București sunt provocați la o competiție-fulger, desfășurată pe Instagram. În pregătirea Săptămânii europene a dezvoltării durabile (30 mai – 5 iunie), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul aparatului de lucru al Guvernului României și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și-au unit forțele pentru a convinge tinerii să descopere ce înseamnă dezvoltarea durabilă și să-și imagineze cum pot contribui la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Înscrierile se pot face până pe 2 iunie, iar competiția își va desemna câștigătorii prin vot popular, în timpul evenimentului de stradă din 4 iunie, din Piața Universității, înainte de concertul Smiley.

Luni, 28 mai, de la ora 12:45, la Colegiul Național Gh Lazăr, Ivan Patzaichin și Csilla Lőrincz din partea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă vor dialoga cu liceenii despre competiție, iar presa este invitată să participe pentru a afla opinia tinerilor despre această inițiativă. De asemenea, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, va transmite un mesaj video pentru elevi.

„Deși proiectul nostru se numește „Noi sau adulții”, sunt sigur că, pentru un viitor mai bun, răspunsul nu este de forma „sau – sau”, ci „și – și”. Cu alte cuvinte, trebuie să existe o colaborare foarte strânsă între generații. Am lansat acest concurs pentru că eu am mare încredere în tineri și mă bazez pe faptul că, dacă își pun mintea la contribuție și se informează despre ce înseamnă dezvoltarea durabilă, pot veni cu idei năstrușnice, originale și demne de premiat. Le doresc mult succes concurenților și îi invit să își imagineze ce vor face în 2030, pentru că 2030 începe acum!” a spus Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

„Multe dintre Obiectivele din Strategia 2030 se potrivesc perfect cu acțiunile noastre de până acum. De zece ani, realizăm proiecte de dezvoltare durabilă în Delta Dunării, dar tot sistemul hidrografic românesc este un mare organism, în care toate elementele se influențează reciproc. Fiecare picătură de apă din râurile României ajunge, până la urmă, în Deltă, deci trebuie să avem grijă de toată această rețea așa cum se cuvine. Asta înseamnă pentru mine dezvoltarea durabilă” a completat Ivan Patzaichin.

Strategia națională de dezvoltare durabilă este construită în jurul a 17 Obiective care vizează un viitor echitabil, eficient și într-un mediu curat.

Competiția de creație „Noi sau adulții? Azi sau mâine?” le solicită elevilor de liceu să realizeze conținut online prin care să contribuie la dezbaterea publică privind dezvoltarea durabilă. Ei sunt invitați să selecteze acele Obiective care li se par cele mai importante pentru viitorul lor și să își imagineze dacă pot contribui la realizarea lor mai eficient decât adulții. Conținutul online realizat pe baza acestei selecții va avea rolul să argumenteze și să explice alegerile. Materialele pot fi sub formă de video, fotografii, ilustrații, meme sau text și se vor încărca pe Instagram. Se poate participa cu oricâte materiale.

După preselecția realizată de organizatori, câștigătorii vor fi stabiliți prin votul publicului prezent pe 4 iunie la evenimentul din Piața Universității, unde vor fi proiectate înscrierile preselectate iar participanții le vor vota pe cele favorite. Premiile constau în trotinete urbane pentru adulți, brățări fitness și căști audio.

Pe 3 și pe 4 iunie, în timpul zilei, publicul poate afla care sunt cele 17 Obiective ale Strategiei din zona Demo dezvoltare durabilă – un spațiu de activare, expunere și explicare a conceptului, amplasat în Piața Universității, zona statuilor.

Acest proiect este derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului București.

Organizatorii susțin că anul viitor proiectul ar putea fi extins la nivel național.

Detalii privind modalitatea de înscriere și Regulamentul competiției se găsesc la http://dezvoltaredurabila.gov.ro/web/noi-sau-adultii/