Cine sunt „emisarii pentru mediu”?

Diplomație verde – Ambasadori ai Pactului Climatic European în România

17 aprilie 2025

Orice cetățean poate deveni „emisar pentru mediu” – ambasador al Pactului Climatic European, dacă trece cu succes prin procesul de selecție organizat anual de Comisia Europeană, dar pentru moment doar 40 de români au intra în acest club al celor preocupați de schimbările climatice. Este o echipă puternică, cu competențe și atitudini diverse, oameni cu backgrounduri variate, de la elevi și studenți la arhitecți, avocați, profesori, economiști, activiști de mediu sau antreprenori.

O bună parte dintre ei s-au întâlnit, la începutul acestui an, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, ca să-și împărtășească experiențe. Toți sunt încrezători că îi pot inspira pe cei din jurul lor să adopte măsuri cu impact și sunt deciși să se implice în explicarea aspectelor complexe ale schimbărilor climatice. Hotărâți să fie parte a soluției, ei își asumă rolul de a aduce problemele de mediu în prim-plan și a mobiliza comunitățile către acțiune. Ei acționează ca liant între cetățeni, experți și factori de decizie, facilitând schimbul de idei și bune practice, inițiind activități menite să informeze, să educe și să inspire acțiunea climatică.

Cea mai recentă „generație” de astfel de ambasadori se definește prin faptul că majoritatea sunt predominant foarte tineri, elevi de liceu sau studenți, conștienți că sunt vocea generației care va trăi cu consecințele schimbărilor climatice. Sunt conștienți că perioadă pe care o traversăm este mai degrabă sumbră politic și nefavorabilă preocupărilor pentru acțiune climatică, dar își propun să aducă perspective proaspete și o energie contagioasă la masa discuțiilor.

Ambasadorii Pactului Climatic European sunt invitați să ne răspundă la două întrebări:
Ce te doare cel mai tare când vine vorbă despre mediu? și De ce ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?

Vladimir Boc

Vine #primăvara năvalnic peste noi și începem să ne gândim mai serios și aplicat la natură. De la #natură ajungem la #mediu, și de aici la #climă. Așa ne merge nouă mintea, în #trenulețe de concepte.
Pornim azi o mică serie de testimoniale ale ambasadorilor #PactuluiClimaticEuropean, pe care le-am cules la “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 pe #7februarie la sediul Comisia Europeană în România
I-am întrebat pe #ambasadori#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu și #DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?” #VladimirBoc, inginer peisagist, #USAMV București

Vlad Zamfira

“Orice poveste este o poveste despre #climă.” Pare cam melodramatic dar, dar vă gândiți bine, nu e departe de #adevăr.
Pe noi ne-a convins #VladZamfira, un auto-proclamat #ambasador al #PactuluiClimaticEuropean. Dar faptul că și-a asumat acest titlul fără să își fi depus candidatura îl face cu atât mai dedicat #acțiuniiclimatice. A participat, alături de ambasadorii (vechi și noi) la “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 la sediul Comisia Europeană în România, și ne-a răspuns cu amabilitate la întrebările: “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”.

Iohana Udrescu

1. aducerea conținutului științific mai aproape de acțiunea climatică și de oameni, în general; 2. energia verde; 3. lupta cu risipa alimentară – Acestea sunt trei dintre temele pe care își propune să le abordeze #IohanaUdrescu, proaspăt #ambasador al Pactului Climatic European. Am intervievat-o la “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 la sediul Comisia Europeană în România, iar filmul pe care îl puteți vedea aici conține răspunsurile sale la întrebările pe care le-am pus tuturor ambasadorilor: “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”.

Dana Pavel

E din ce în ce mai evident că a avea acces la informație corectă a ajuns să fie un privilegiu. #DanaPavel, o studentă care are și aparatul critic de a “citi” informația corect, a devenit de curând ambasador al #PactuluiClimaticEuropean, și își propune să ajute la răspândirea unui mesaj de responsabilitate pentru climă. Iată ce ne-a răspuns la întrebările: “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”
Înregistrarea a fost făcută la ”Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 pe #7februarie la sediul Comisia Europeană în România.

Matei Lostun

“Orice pas mic duce către o schimbare mare atât timp cât suntem uniți” – o mostră din înțelepciunea tinerilor atenți cu natura și responsabili cu mediul. La “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 la sediul Comisia Europeană în România, #Matei_Lostun a venit în calitate de proaspăt #ambasador al #PactuluiClimaticEuropean. Atunci l-am întrebat “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”. Când elevii constată că e momentul să se implice, e semn că noi, adulții, deja am întârziat! #PactClimaticEuropean #EUClimateAction

Szilvia Bencze

– Dialogul cu oamenii;
– Găsirea de preocupări și interese comune;
– Colaborare pentru aplicarea celor mai bune inițiative identificate;
Acestea sunt câteva dintre instrumentele cu care operează #SzilviaBencze, unul dintre ambasadorii din noul val al ambasadorilor #PactuluiClimaticEuropean, în căutarea de soluții pentru gestionarea mai bună a resurselor de apă.
Am aflat aceste lucruri atunci când am intervievat-o la evenimentul organizat de REPER21 la sediul Comisia Europeană în România “Atelierul de prospectivă participativă”

Ramona Dragomir

E un semn de sănătate socială atunci când oamenii implicați în finanțări sunt îngrijorați de #supraconsum și preocupați de responsabilitatea privind deciziile de consum zilnic. Ne bucurăm s-o primim în grupul #ambasadorilor #PactuluiClimaticEuropean pe #RamonaDragomir.
Am întâlnit-o la “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 la sediul Comisia Europeană în România și iată ce ne-a răspuns când am întrebat-o “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”

Bogdan Dragnea

Unul dintre ambasadorii #PactuluiClimaticEuropean care au participat la “Atelierul de prospectivă participativă” organizat de REPER21 pe #7februarie la sediul Comisia Europeană în România ne-a pus serios pe gânduri, așa că am devenit foarte atenți la semnele care spun: #urgență_climatică.
Ce-i drept, ne-a dat și o soluție: “Să ieșim din propriile obiceiuri.” De fapt, ne-a dat mai multe soluții, ca răspuns la întrebările noastre: “#CeTeDoareCelMaiTare când vine vorbă despre mediu?” și “#DeCe ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?”. Este Bodgan Dragnea. Mulțumim pentru implicare.

Pactul Climatic European oferă un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.

Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en

Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și coordonat în România de REPER21. Activitățile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.

Detalii suplimentare:  ro[at]euclimatepact.eu.