Cine sunt „emisarii pentru mediu”?
Diplomație verde – Ambasadori ai Pactului Climatic European în România
17 aprilie 2025
Orice cetățean poate deveni „emisar pentru mediu” – ambasador al Pactului Climatic European, dacă trece cu succes prin procesul de selecție organizat anual de Comisia Europeană, dar pentru moment doar 40 de români au intra în acest club al celor preocupați de schimbările climatice. Este o echipă puternică, cu competențe și atitudini diverse, oameni cu backgrounduri variate, de la elevi și studenți la arhitecți, avocați, profesori, economiști, activiști de mediu sau antreprenori.
O bună parte dintre ei s-au întâlnit, la începutul acestui an, la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, ca să-și împărtășească experiențe. Toți sunt încrezători că îi pot inspira pe cei din jurul lor să adopte măsuri cu impact și sunt deciși să se implice în explicarea aspectelor complexe ale schimbărilor climatice. Hotărâți să fie parte a soluției, ei își asumă rolul de a aduce problemele de mediu în prim-plan și a mobiliza comunitățile către acțiune. Ei acționează ca liant între cetățeni, experți și factori de decizie, facilitând schimbul de idei și bune practice, inițiind activități menite să informeze, să educe și să inspire acțiunea climatică.
Cea mai recentă „generație” de astfel de ambasadori se definește prin faptul că majoritatea sunt predominant foarte tineri, elevi de liceu sau studenți, conștienți că sunt vocea generației care va trăi cu consecințele schimbărilor climatice. Sunt conștienți că perioadă pe care o traversăm este mai degrabă sumbră politic și nefavorabilă preocupărilor pentru acțiune climatică, dar își propun să aducă perspective proaspete și o energie contagioasă la masa discuțiilor.

Ambasadorii Pactului Climatic European sunt invitați să ne răspundă la două întrebări:
Ce te doare cel mai tare când vine vorbă despre mediu? și De ce ți-ai bătut capul să devii ambasador pentru #EUClimatePact?
Vladimir Boc
Vlad Zamfira
Iohana Udrescu
Dana Pavel
Matei Lostun
Szilvia Bencze
Ramona Dragomir
Bogdan Dragnea
Pactul Climatic European oferă un cadru de conștientizare și acțiune climatică pentru cetățenii europeni, în perspectiva transformării Uniunii Europene într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:
- să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră;
- creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor;
- nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsate în urmă.
Mai multe despre Pactul Climatic European: https://climate-pact.europa.eu/index_en
Secretariatul Pactului Climatic European este coordonat la nivel european de Directoratul General pentru Climă al Comisiei Europene și coordonat în România de REPER21. Activitățile Pactului Climatic European sunt comunicate în România de DC Communication.
Detalii suplimentare: ro[at]euclimatepact.eu.