Educație pentru ape – Apele Unite ale României

O zi întreagă de educație alternativă pentru ape: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă organizează mâine, marți, 17 noiembrie, un eveniment dedicat ideii de utilizare a elementelor de educație non-formală în sistemul de învățământ. Evenimentul constă într-o dezbatere cu tema Educație alternativă în vreme de pandemie. Educație pentru ape, transmisă live pe Facebook Rowmania începând cu ora 12:00, care va fi urmată de proiecția filmului Femeie în război / Woman ar war (2018), r. Benedikt Erlingsson. Filmul va fi disponibil gratuit timp de 12 ore, pe platforma TIFF Unlimited.

„Într-o lume în continuă schimbare, în care dezvoltarea durabilă este unul din subiectele principale de discuție în domenii din cele mai diverse, și în contextul actual, în care sistemul clasic de învățământ este pus la încercare, dorim să discutăm despre importanța abordării unor metode alternative menite să vină în sprijinul profesorilor și al copiilor. Acestea au scopul de a-i ajuta pe dascăli să ofere elevilor informații pe care cei mici să le asimileze prin aplicarea lor practică în activități diverse.” a declarat László Borbély, coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

„Întotdeauna mi-a plăcut să fac lucruri concrete, aplicate. Și să mă implic în proiecte care contribuie la educația copiilor. De aceea, acum, când activitatea tuturor se desfășoară mai mult la distanță, împreună cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, căutăm soluții în online pentru a-i face pe copii să se gândească la cum pot avea grijă de ape. Așa ne-a venit ideea unei dezbateri cu profesorii și părinții despre educația pentru ape și a vizionării unui film artistic în care se discută cu seriozitate despre protecția mediului ” a completat Ivan Patzaichin.

Dezbaterea Educație alternativă în vreme de pandemie. Educație pentru ape investighează cum ar putea colabora membrii comunității apei (autorități publice, ONG-uri, experți în domeniul utilizării patrimoniului hidrografic etc.) cu experți în educație pentru a realiza acțiuni atractive de educație cu privire la relația cu apa.

Filmul Femeie în război este câștigător al Premiului LUX 2018 al Parlamentului European și spune o poveste despre ecologie, care pune în discuție, de multe ori cu umor, sensul și importanța acțiunilor individuale în raport cu inerția autorităților în ceea ce privește respectul pentru natură și  lupta împotriva încălzirii globale. Proiecția este realizată cu sprijinul EducaTIFF – Film Education & TIFF Unlimited.

Detalii despre eveniment se găsesc în evenimentul Facebook dedicat, aici: bit.ly/3no1OSw.

Evenimentul vine în completarea seriei de concursuri „Prietenii Apelor”, care și-a anunțat câștigătorii duminică.   Acțiunile fac parte din proiectul „Comunitatea apelor. Apele Unite ale României”, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și desfășurat în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, care își propune să coaguleze energia diferitelor entități interesate să transforme sistemul hidrografic dintr-o resursă pur economică într-o valoare națională, parte a patrimoniului României. În vremurile pe care le traversăm, dominate de schimbări climatice majore, o astfel de abordare, gândită pe termen mediu și lung, pune România într-o poziție privilegiată, ținând cont de zestrea naturală pe care o are.