#IvanPatzaichinFEST – vernisajul expoziției Provocări și răspunsuri pe Dunăre – Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică

Vineri, pe 9 septembrie, de la ora 17:00, în contextul Festivalului Ivan Patzaichin, va avea loc vernisajul expoziției „Provocări și răspunsuri pe Dunăre – Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică”. Expoziția este curatoriată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și va fi deschisă între 5 – 18 septembrie, zilnic 09:00-17:00.

În colaborare cu Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București a prezentat în București și în alte orașe din România mai multe expoziții referitoare la istoria transporturilor maghiare, precum cea intitulată „Hai la aventură! Cursa Budapesta–Constantinopol, 1912” despre automobilism, „Metropolitanul budapestan – 125” despre istoria metroului maghiar, sau cea intitulată „Istoria navigației pe Dunăre” care prezintă începuturile navigației cu aburi pe Dunăre.

Expoziția din acest an prezintă schimbările semnificative intervenite în navigația pe Dunăre în perioada interbelică, atunci când s-au creat noi organisme de reglementare (Comisia Internațională a Dunării / Comitée Internationale du Danube. CID), altele s-au reorganizat (Comisia Europeană a Dunării. CED), au luat ființă noi societăți de navigație de stat (cehă, iugoslavă), respectiv private (engleze, franceze, belgiene, austriece etc). În același timp, în urma dezvoltării motorizării și a transporturilor de petrol, această perioadă a adus în rândul guvernelor și investitorilor de pe malurile Dunării și semnificative provocări tehnice. În noua situație de concurență, Ungaria de după Trianon a trebuit să se repoziționeze și a reușit acest lucru în pofida unor dezavantaje importante. Schimbările politice din anii `30 au influențat de asemenea poziția din transporturile fluviale a tuturor țărilor dunărene, nu numai a Ungariei. 

Expoziția structurată pe cinci teme, dar și pe criterii cronologice, își propune să ofere o imagine generală asupra acestor provocări și a răspunsurilor la aceste provocări, prin intermediul unor imagini de arhivă și a cinci modele de nave puse la dispoziție de către Muzeul Tehnic și al Transporturilor din Ungaria, fiind completate cu alte obiecte de muzeu corespunzătoare tematicii, aflate în custodia Muzeului Național Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida.

Curatorul expoziției este SZATHMÁRY-TINKU Balázs.

Parteneri: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Festivalul Ivan Patzaichin.