MANIFEST pentru Dâmbovița (2024)

Două organizații ale societății civile* cheamă la acțiune administrația, mediul de afaceri, mediul universitar și de cercetare și organizațiile neguvernamentale, pentru a transforma Dâmbovița, din râul anonim care este astăzi, într-un coridor de creativitate și colaborare ce generează capital economic, științific, social și de imagine, într-o resursă de biodiversitate și dezvoltare armonioasă pentru o metropolă.

* Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Nod Makespace

Râul poate deveni coridorul ecologic care să contribuie la răcorirea orașului, „aparatul de aer condiționat al orașului”, după cum spunea Ivan Patzaichin.

Deschidem o coaliție care să imprime o direcție de dezvoltare zonei riverane Dâmboviței în București către o viziune comună și un cadru de exprimare și de creștere a ideilor.

Viziune

Imaginați-vă râul Dâmbovița ca pe un loc plin de viață și creativitate, care ajută Bucureștiul să prospere.

Dâmbovița în București: devine până în 2035 un coridor verde-albastru, esențial pentru răcorirea orașului, creșterea biodiversității și dezvoltarea comunității și economiei locale.

  • Bulevard riveran de laboratoare vii unde comunitatea întâlnește lumea cercetării și a inovării – o oportunitate de învățare despre biodiversitate, soluții pentru depoluare, rezervoare de carbon, modalități de finanțare a inițiativelor climatice.
  • Dâmbovița devine un spațiu public recuperat, vibrant, unde oamenii se bucură de apă, de faună, de floră și de comunitățile din jurul râului. Este, de asemenea, un spațiu public activ, dedicat sportului, culturii, timpului liber și activităților urbane care conectează oamenii și le oferă oportunități de implicare.
  • Dâmbovița devine un parc liniar care deservește cartierele adiacente râului și atrage oameni din tot orașul.
  • Recurent, prin evenimente-manifest organizate de comunități interesate, râul și bulevardul se transformă într-o scenă vibrantă și provoacă oportunități pentru cetățeni, autorități, experți, instituții, mediul de business, să se informeze, să dezbată, să se alinieze, să lucreze pentru un bun comun: Dâmbovița.

Dâmbovița pentru Apele Unite: râul care alimentează, fizic și figurativ, metropola devine, până în 2050, un model de bună practică de reabilitare ecologică de la izvor până la vărsare, prin utilizarea soluțiilor bazate pe natură.

Dâmbovița poate fi o resursă esențială pentru o regiune rezilientă și inovatoare, încurajând schimbări comportamentale durabile și o dezvoltare economică sănătoasă.

Context
  • Dâmbovița este în prezent izolată de oameni, încapsulată în trafic, fără acces pietonal; dar poate oferi o structură urbană de soft mobility (rute pietonale, biciclete, transport în comun)
  • Dâmbovița a aglomerat istoric, de-a lungul său, organizații care mizează pe creativitate și inovare – mediu academic, cercetare, industrii creative, care reprezintă astăzi o oportunitate de dezvoltare prin colaborare:
    • un pol de creştere bazat pe industrii noi, creativitate şi cercetare ştiinţifică
    • un rezervor de cercetare / inovare care se deschide către publicul larg în întâlniri cu comunitatea în laboratoarele aflate de-a lungul râului
    • un loc în care înțelegem cum împreună trebuie să ne adaptăm la schimbările climatice, dar și cum să le prevenim integrând biodivesitatea.
  • Orașul are nevoie de infrastructură în preajma râului, care (1) să integreze vastele terenuri şi clădirile semi-abandonate, inclusiv în zone semi-centrale, cu potențial economic nevalorificat și (2) să articuleze proiectele în lucru sau în așteptare
  • Dâmbovița are un potențial uriaș: poate deveni râul care unește oraşul, reperul identitar și vectorul de notorietate pentru București, așa cum este Sena pentru Paris sau Vltava pentru Praga
Scopul comun
  • Dezvoltarea modelului riveran de economie verde albastră, în care râul generează capital economic, științific, social și de imagine, iar comunitatea prosperă, înțelege impactul climatic și participă la acțiunile de prevenire și adaptare la schimbările climatice.
Obiective comune
  1. Crearea unui model de organizare și interacțiune între membrii interesați în transformarea Dâmboviței conform viziunii; identificarea și atragerea de membri noi; cercetare/documentare pentru acțiuni / experiențe asemănătoare și dezvoltarea dialogului cu organizații similare; Dezvoltarea de canale de comunicare, inclusiv o platformă de interacțiune, a inițiativei, de informare asupra evoluțiilor sale și de educare a publicului
  1. Participarea și colaborarea membrilor în (i) consolidarea ofertei de educație in sustenabilitate, formală și non-formală, pentru diverse categorii de public – inclusiv dezvoltare de instrumente adecvate, (ii) organizarea de activități sustenabile conform viziunii, (iii) promovarea unor proiecte de interes comun, inclusiv proiecte comune de dezvoltare și inovare (CDI) și proiecte de dimensiuni mari internaționale;
  1. Identificarea oportunităților de finanțare, inclusiv prin finanțări verzi și prin credite de carbon – programe, parteneriate, instrumente si/sau operațiuni financiare; atragere de parteneri, fonduri si investitori. Includem aici și acordarea de sponsorizări / finanțări pentru proiecte ce se încadrează viziunii.

Participarea membrilor sau stabilirea de parteneriate în acțiuni ale societății civile și colaborarea cu grupurile sau organizațiile care își vor asuma generarea evenimentelor-manifest pentru Dâmbovița. De asemenea, este binevenită încurajarea și susținerea studenților și asociațiilor de studenți în astfel de momente-cheie.

Acțiuni posibile și dezirabile
  • Lansăm proiecte pilot colective, precum Dâmbovița Delivery. Replicăm și scalăm rezultatele pilot
    • Identificarea a 4 grupuri/ONG-uri/organizații comunitare motivate să organizeze evenimentul-manifest Dâmbovița Delivery, pe diferite segmente ale râului, și transferul cunoștințelor noastre către acestea.
    • Replicarea sistemului de gestionare a deșeurilor pe apă însemnând instalarea barierelor plutitoare și asumarea unui plan pentru colectarea deșeurilor adunate în barieră de către cele 4 grupuri locale, în diferite segmente ale râului.
    • Implementarea de intervenții de acupunctură urbană, cum ar fi:  ansambluri de mobilier stradal, grădini urbane, mici îmbunătățiri, în 4 cartiere diferite, lucrând cu comunitățile locale pentru a identifica nevoile lor și organizând ateliere de co-creație pentru proiectarea celor mai bune soluții care să răspundă nevoilor identificate.
    • Creșterea conștientizării cu privire la problemele de mediu prin inițiative de educație, campanii de comunicare și activități de implicare comunitară.
  • Cartăm proiectele existente și consolidăm rezultatele Grupului de lucru pentru Dâmbovița (G-DAM – administrat cu sprijinul Prefecturii Municipiului București, al Primăriei Municipiului București și al ADIZMB (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară București – Ilfov) în perioada aprilie 2022 – noiembrie 2023) pentru ghidarea rolurilor instituțiilor în modelul riveran și identificarea surselor pentru finanțarea etapelor. Contribuim la dezvoltarea Planului Urbanistic Zonal pentru amenajarea coerentă a râului, în conformitate cu Planul Urbanistic General al Bucureștiului, aflat în curs de elaborare.
  • Contribuim la elaborarea strategiei și a planului de acțiuni pentru integrarea Dâmboviței si soluții bazate pe natură pentru reabilitarea malurilor – de la izvoare la vărsare – și integrarea biodiversității în oraș

Coaliția pe care o propunem este deschisă tuturor instituțiilor care sunt interesate de soarta orașului, și își doresc să contribuie la viziunea de dezvoltare asociată cu Dâmbovița prezentată mai sus.