Rowmania Fest 2012 se pregăteşte de start

6 august 2012

În 2012, Rowmania Fest are ca axă principală competiţia central-europeană Danube Connection, sub sloganul Story and Glory. Această competiţie nautică s-a desfăşurat în iulie 2012, pe apele Dunării, la Viena, Bratislava şi Budapesta, atrăgând în competiţia canotcilor Rowmania de 10+1, zeci de slovaci, unguri şi austrieci.

Rowmania Fest 2012 se pregăteşte de start

Între 31 august şi 2 septembrie 2012, timp de trei zile vor fi organizate competiţii nautice, plimbări de exerciţiu cu canotca, dar şi dezbateri despre dezvoltarea rurală, ecoturism şi turism responsabil, un târg de prezentare a proiectelor de dezvoltare durabilă, evenimentele culinare Slow Fish, concerte şi proiecţii de filme.

„Un alt fel de a face lucrurile, şi anume împreună, este necesar şi potrivit mai ales aici, acasă. Echipa noastră a pornit mişcarea Rowmania din Delta Dunării, de la Tulcea, cu peste un an şi jumătate în urmă. Competiţiile nautice pentru comunităţile locale şi cursele internaţionale, promovarea ecoturismului şi a mişcării în natură, proiectele şi discuţiile despre dezvoltare durabilă, evenimentele culturale, preparatele culinare specifice sunt menite să arătăm, împreună cu partenerii noştri locali, că putem să privim spre viitor.” a spus Ivan Patzaichin, iniţiatorul mişcării Rowmania.

„Judeţul Tulcea are un patrimoniu natural şi cultural unic în tot spaţiul european străbătut de Dunăre. De aceea, Consiliul Judeţean acordă tot sprijinul acestui eveniment, din care face parte şi Danube Connection, program de anvergură, iniţiat în conformitate cu direcţiile stabilite de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, şi care urmăreşte să pună în valoare potenţialul zonei dunărene, prin promovarea unei mişcări eco-culturale” a declarat Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea.

Primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, a afirmat: „Găzduind şi în acest an Rowmania Fest, după succesul de anul trecut, oraşul Tulcea devine un reper în turismul responsabil şi turismul cultural.”

Rowmania Fest este inaugurat vineri 31 august, seara, cu sosirea în port, în canotci venite pe apele Dunării, a lui Ivan Patzaichin, însoţit de doi dintre partenerii săi de competiţie, Vasile Dîba şi Toma Simionov, precum şi de competitorul său etern, ungurul Wichmann Tamás. Seara va fi petrecută la concertele Rock and Row şi la proiecţiile de film şi video-art IMyth.

A doua zi, sâmbătă 1 septembrie, va avea loc Concurs internaţional de vâslit în canotci de 10+1 locuri – Danube Connection (etapa aceasta angrenează echipele din Tulcea). Începând cu ora 10:00, se deschide târgul proiectelor de investiţii sociale în Delta Dunării, continuat de o masă rotundă cu două teme. Una privind Grupurile de Acţiune Locală în judeţul Tulcea şi Acţiunea LEADER, precum şi importanţa asocierii în mediul rural. Cealaltă temă, despre ecoturism şi turism responsabil, având ca subiect mişcarea Rowmania, Centrul pilot de Ecoturism de la Crişan şi viitoarea reţea din Delta Dunării şi din România. Un alt moment important din program îl constituie întâmpinarea caiaciştilor şi canoiştilor participanţi la Tour International Danubien, o flotilă de peste 100 de bărci, conduse în port de către lotca lui Paul Condrat de la Jurilovca, ce va arbora marele pavoaz. Echipajele au pornit de la izvoarele Dunării ajungând la Tulcea după un voiaj de două luni. Ziua va continua cu Slow Fish, un eveniment culinar cu şi despre peşte, şi se va încheia cu spectacolul comunităţilor locale, proiecţie de film şi concertele Rock and Row.

Duminică vor avea loc cele mai importante momente ale Festivalului: competiţia pescărească “Ivan Patzaichin” – concurs de vâslit în canotcă, pe Dunăre, între echipele de doi din localităţile Deltei şi Danube Connection – Concurs internaţional de vâslit în canotci de 10+1 locuri – întrecerea între câştigătorii concursurilor similare de 10+1 de la Viena, Bratislava, Budapesta, respectiv Tulcea, la care vor lua parta şi echipaje formate din participanţi la TID). Seara se va încheia cu concertele Rock and Row.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Consiliului Judeţean Tulcea, al Primăriei Municipiului Tulcea, şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.