Rowmania la Waterfest 2020

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 a participat, între 13 și 15 august, la Water Fest 2020. În prima zi de festival,  la Izvorul Alb organizatorii festivalului – Asociația Green Ties, în pateneriat cu Asociația Ivan Patzaichin, a invitat primarii din localitățile din jurul lacului Bicaz la o dezbatere pe tema păstrării curate a apei și a managementului deșeurilor care ajung la mal.

S-a discutat despre găsirea de soluții atât la nivel de administrații locale, cât și la nivel național prin posibile schimbări legislative. Inițiativa face parte și din Campania Apele Unite ale Romaniei, care promovează mișcarea în natură și practicarea sporturilor pe apă în vederea valorificării apelor României, așa încât și generațiile viitoare să se poată bucura de ele.

În a doua zi de Festival, activitățile au avut loc la Ceahlau de unde caravana Wild Canoing Tour a pornit într-un turneu de vâslit pe lacul Bicaz, râurile Bistrița, Siret și apoi pe Dunare până la Sulina, în 8 zile. Wild Canoing Tour este un proiect inițiat de Loredan Popa (Asociatia Plai verde) – canoist roman, campion mondial și european și fost elev al lui Ivan Patzaichin – și este o reiterare a Traseului Plutașilor  (pe care plutașii nu îl mai parcurg de mai bine de 50 de ani). Ivan Patzaichin a salutat inițiativa și a promis ca se va alătura organizatorilor la finalul traseului, la Sulina, pentru a-i felicita.

Ziua a continuat cu plimbări pe apă, în canotci și caiace, în zona Debarcader din comuna Ceahlău și s-a încheiat cu un concert Bucovina.

Ultima zi de festival a adus după sine și prima ediție Descoperă Rowmania din 2020, la care s-au înscris 14 echipe. Pentru a respecta regulile de distanțare socială, în bărcile de 10+1 au urcat doar 6 persoane, însă distracția și spiritul de competiție prietenească au fost la fel de mari ca în  trecut. Festivalul s-a încheiat în forță cu un concert Trooper.

Ivan Patzaichin a declarat: Sunt fericit că am putut ajunge la Ceahlău și că am avut ocazia să ne bucurăm de natură într-un loc minunat. I-am invitat pe iubitorii de sporturi pe apă să fie alături de noi și, împreună, am văzut de ce trebuie să avem grijă de ape și să le păstrăm curate: pentru a ne bucura de ele și în viitor.”