Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea
Festivalul Ivan Patzaichin propune, la ediția 2024, o manifestare complexă, dedicată consolidării Punctelor de Gastronomie Locală (PGL) din România. Pusă în scenă în 6-7 septembrie 2024, la Tulcea, include două evenimente cheie – conferință națională și târg cu vânzare.
Acestea se bucură de patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, și se derulează la Tulcea, în contextul Festivalului Ivan Patzaichin, care este realizat anual de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (inițiatorul conceptului de PGL).
6-7 sept. 2024 – Târgul Ivan Patzaichin al Punctelor Gastronomice Locale pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea
În a doua zi a Festivalului, vizitatorii vor putea savura și experimenta cu exemple de bună practică de la PGL-uri, prezentate în Târgul Ivan Patzaichin, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea, provenind din diferite zone ale țării.
Asociația Gastro Local, co-organizator al evenimentului, vine de la Vama Buzăului din Brașov cu sarmale cu carne, bulz, gustare rece (brânză, slănină, legume), mucenici copți, prin intermediul PGL-urilor:
– 🧑🍳 PGL Baila Maria
– 🍲 PGL Mihaela Bulboacă
– 🥘 PGL Delia Gal
– 🍛 PGL Nicoleta Burlac
– 🍳 PGL Iuliana Brănescu
Județul Tulcea și Delta Dunării vor fi reprezentate de:
– 🐟 La Hanul Gabrielei, cu chifteluțe de pește, plăcintă cu brânză, gogoși, pește prăjit
– 🌹 Grădina Zinelor, din Jurilovca, cu dulceață de trandafiri, limonadă cu trandafir și lavandă, Ladochi (gheață)
– 🐠 La Lucica, cu ciorbă de pește, hamsii prăjite, gogoși și chifteluțe
În plus, participă la târg și:
– 🐑 Ferma De La Coada, din Traian, Brăila, cu pastramă de oaie la ceaun cu mămăligă, cartofi, prepelițe cu cartofi, plăcintă cu brânză
– 🍄 Casa VLC, din Bilbor, Harghita, cu hribi și bulz
– 🐡 PGL La Grisha, din Ghindărești, Constanța, cu salată de icre, cremă de brânză cu pește afumat, marinată lipovenească de pește, zacuscă de pește, chifteluțe de pește, tort Medovik, limonadă cu sirop de casă, posibil și pirajeni (gogoși cu brânză)
– 🍽️ PGL Magic Danube, din Galați, aduce storceac, grătar de pește de diverse sortimente, grătar de carne
– 🥒 PGL Cămara Chivuței din Satul Sadu, Sibiu, vine cu zacuscă, dulceață, sirop, murături, bulz, tocăniță de miel cu murături
6 sept. 2024, 11:00 – 16:30 – Conferința națională a Punctelor Gastronomice Locale din România (ediția a II-a), la Satul Pescăresc (Cherhana)
Actul culinar, ca formator de cultură și păstrător de tradiții, devine un liant intercultural adaptabil, generând bunăstare și ancorându-se în contemporaneitate. Conferința națională va explora evoluțiile legislative și administrative recente ale conceptului de PGL, oferind participanților informații esențiale și criterii pentru ca Punctele de Gastronomie Locală să devină custozi de tradiție locală.
Detalii în event: Conferința Națională a Punctelor Gastronomice Locale și Târgul PGL-urilor | 6-7 septembrie, Tulcea
Până la evenimente, alături găsiți un scurt film, lansat în 2020, în care Ivan Patzaichin, Teodor Frolu și Vintilă Mihăilescu vorbesc despre importanța și impactul conceptului de Punct de Gastronomie Locală.
Cele două evenimente dedicate PGL-urilor din România sunt demarate de Rowmania și Asociația Gastro Local, sunt derulate sub egida Festivalului Ivan Patzaichin, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea, cu sprijinul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, al Organizaţiei de Management al Destinaţiei la nivelul municipiului Tulcea, Tu și Tulcea și Muzeul Astra.
Sub înaltul patronaj: