Conferința online Apele Unite – Este Delta Vie o inimă sau un rinichi? (7 septembrie 2020)
Cea de-a doua conferință online despre Apele Unite ale României #AUR2020 a avut loc pe 7 septembrie 2020, fiind o concluzie a Caravanei AUR, tura de vâslit în Delta Dunării care a marcat cea de-a 10-a ediție a RowmaniaFEST și Ziua Biosferei Delta Dunării.
Pornind de la constatarea că Dunărea colectează toate apele curgătoare, ca într-un vast sistem circulator care animă acest mare organism: România și ducând analogia mai departe, am luat în discuție cât de mult este afectată Delta de calitatea apelor ce se varsă în Dunăre.
La discuția moderată de Mihai Radulescu (TVR) au participat: Ivan Patzaichin – președinte AIPM23, Luminița Bălălău – Consilier Superior în cadrul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Jenő Szabó – scafandru, președintele Centrului de cercetări subacvatice, comandor Mircea Târhoacă – comandantul navei-școală Bricul Mircea, George Sărluceanu – inițiator WaterFest Ceahlău, festival de promovare a sporturilor pe apă, Viorel Gheorghe, – antreprenor, inițiator Atelierul Mobil – program de construcție de ambarcațiuni în școli și Teodor Frolu, vicepreședinte AIPM23.
Un rezumat al câtorva din ideile expuse de participanți:
• Jenő Szabó, Centrul de cercetări subacvatice: 1. Delta este o imensă sală de clasă, în care copiii pot învăța și denumiri latinești și lucruri sufletești 2. noi, când călătorim / vizităm ceva, lăsăm doar bule și luăm doar imagini 3. în natură nu ai voie să irosești timpul pe care-l acorzi naturii 4. copiii sunt extrem de importanți, trebuie să ne concentrăm pe ei
• Luminița Bălălău, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă: 1. DDD este un catalizator care pune la aceeași masă toți actorii interesați să împărtășească bunele practici; de aceea sunt deschiși la parteneriate care să scoată la suprafață astfel de exemple de activiăți 2. pentru încurajarea inițierii, atât de entități de stat, cât și de entități private, a unor proiecte ce se bazează pe principiile dezvoltării durabile, se lansează o campanie de promovare a unor astfel de inițiative, campanie care se va întinde pe durata a 7 ani. Campania demarează cu cu gala campionilor dezvoltării durabile în toamna lui 2020.
• George Sărluceanu, WaterFest Ceahlău: 1. Ivan ne-a adus în Deltă pe toți cei care suntem preocupați de ape, din toate colțurile României, ca să înțelegem mai bine că noi trebuie să alimentăm Delta doar cu ape sănătoase. Să avem grijă ce ape livrăm! Vă doresc ape curate! 2. eu îmi propun să bat la ușile tuturor primarilor de pe traseul de ape de la Bicaz până la Dunăre, să le explic de ce este important să păstrăm apele curate
• Mircea Târhoacă, comandorul Bricului Mircea / Teodor Frolu, AIP-M23: 1. Există la nivel național o discuție despre necesitatea limitării numărului de turiști în Deltă – cu concluzia că este un subiect care ar trebui luat în considerare de către autoritățile responsabile
• Ivan Patzaichin, AIPM23: 1. mie nu-mi place să-i văd pe copii adunând deșeuri. E bine ca ei să înțeleagă importanța păstrării curățeniei, dar nu îmi place să-i văd făcând așa ceva. Ei trebuie să se bucure de natură, nu s-o curețe – doar așa o vor îndrăgi și vor învăța să aibă grijă de ea; pentru că este un loc în care le face plăcere să își petreacă timpul.
Evenimentul face parte din campania 2020 de conștientizare privind importanța apei și de consolidare a unei “Comunități a apei”, realizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României.
Un râu îngrijit și iubit este #AUR pentru #ComunitateaApelor și pentru restul lumii! 💦