Rowmania FEST 2016: Competiţii sportive, concerte, statui vivante, proiecţii de filme şi expoziţie de fotografie
Rowmania Fest – Festivalul Internaţional al Bărcilor cu Vâsle, iniţiat de Ivan Patzaichin şi aflat la cea de-a şasea ediţie, începe, vineri, la Tulcea, urmând să se desfăşoare pe parcursul weekendului şi să cuprindă competiţii de vâslit, probe de triathlon, concerte susţinute de trupe din România, Republica Moldova şi Ungaria, dar şi un spectacol de statui vivante, filme documentare despre Dunăre şi o expoziţie de fotografie.
”Va fi un weekend cu atmosferă de festival, sport, muzică, filme, statui vivante şi expoziţii foto, dar mai ales va fi un prilej de a discuta despre cum se poate dezvolta mai bine, mai repede şi mai sustenabil oraşul care este poarta de intrare în Delta Dunării, regina ecoturismului din România”, au transmis membrii echipei Rowmania.
La deschiderea oficială a festivalului vor vâsli pe Dunăre campionii Ivan Patzaichin, Vasile Dîba şi Toma Simionov şi vor participa mai multe ambarcaţiuni în sprijinul manifestării civice care îşi propune să sensibilizeze factorii decidenţi în favoarea revenirii portului în administrarea municipiului Tulcea.
Rowmania Fest oferă prilejul de a întâmpina, ca în fiecare an, participanţii la Tour International Danubien (TID), cei care vin din ţările riverane Dunării şi îşi petrec vara vâslind cei peste 2.500 de kilometri, de la Pădurea Neagră până la Marea Neagră.
În cadrul festivalului vor putea fi urmărite competiţiile de vâslit “Ivan Patzaichin” pentru pescarii profesionişti din Deltă şi etapa locală şi etapa naţională a concursului de canotcă 10 +1 ”Descoperă ROWmania”, precum şi mai multe probe de triathlon: ”Delta Rowmania Triathlon”, etapă în Circuitul Naţional de Triatlon, şi cea de a doua ediţie a Cupei Europeană de Triatlon pentru juniori, ”ETU Triathlon European Cup”, la care vor participa 45 de atleţi din România, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, Croaţia, Letonia, Luxemburg, Slovacia, Ucraina şi Ungaria.
Festivalul va mai curpinde concertele de ”Rock’n’Row”, ce vor avea loc pe scena de pe Faleză şi vor fi susţinute de trupe din România, Republica Moldovă şi Ungaria, precum: SuperChill, Roman Iagupov & Radu Captari, Zdob & Zdub, Taxi, Voltaj, Urma, Jezebel & Victor Solomon şi Four Bones Quartet. În spectacolul comunităţilor locale vor evolua ansamblul Chave Zurale şi ansamblurile Odyseea şi Zouzounia ale Asociaţiei Comunităţii Tinerilor Eleni.
Noutăţile din acest an sunt spectacolul cu statui vivante pe faleză, programat vineri seara de Teatrul Masca, filmele documentare despre Dunăre, proiectate la Casa Avramide, şi expoziţia foto “Delta Dunării. Oameni şi ritualuri”, realizată de Vlad Bâscă.
Filmele pe care participanţii le vor putea viziona gratuit sunt: ”Ilegitim”, regizat de Adrian Sitaru, câştigător al Premiului Confederaţiei Internaţionale a Cinematografelor de Artă (C.I.C.A.E.) la Festivalul de Film de la Berlin, care va fi proiectat în Piaţa Civică, sâmbătă, de la ora 21:00, documentarul ”Vad Szigetköz – The Inland Delta of the River Danube”, regizat de Mosonyi Szabolcs (Ungaria, 2013), proiectat, c subtitrare în limba engleză, la Casa Avramide, sâmbătă, de la ora 18:00. Documentarul prezintă viaţa faunei din cea mai mare Deltă uscată din Europa.
Un alt film care va putea fi vizionat gratuit este documentarul ”Trans Duna 1-2”, regizat de Somogyvári Gergő (Ungaria, 2014), proiectat cu subtitrare în limba engleză la Casa Avramide, duminică, de la ora 12:00. Documentarul, în două părţi, prezintă viaţa celor de pe navele de marfă de pe Dunăre, în timp ce urmăreşte fluviul de la izvor până la revărsarea în Marea Neagră, într-o tematică împărţită în patru părţi după anotimpuri.
Alte două filme care vor putea fi vizionate gratuit sunt ”Tradiţia e la modă”, regizat de Liviu Săndulescu, care va fi proiectat în Piaţa Civică, duminică, de la ora 21:00, şi ”Filipovenii şi cazacii lui Nekrasov”, de Ana Preda, a cărui proiecţie este programată în Piaţa Civică, duminică, de la ora 21:40.
Prin colaborarea cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, organizatorii vor prezenta pentru trei zile în Tulcea un proiect, ”Donau Lounge@Rowmania”, care evidenţiază conexiunile culturale din spaţiul dunărean şi încurajează mai mult dialog, mai multă toleranţă şi mai multă colaborare în Regiunea Dunării.
Sâmbătă şi duminică, pe faleză, în dreptul Căpităniei, va fi deschis un târg al ONG-urilor preocupate de dezvoltarea durabilă a zonei şi al producătorilor şi meşteşugarilor tradiţionali. Vor fi prezenţi: Asociaţia PRO Noviodunum, Comunitatea Luncaviţa, Asociaţia Ibida, Asociaţia Psihologilor Antreprenori, Asociaţia Sweet People, Souvenirs & Ecotourism, Asociaţia Mâini Întinse, Asociaţia EU Divers – Centru European pentru Diversitate, Asociaţia cultural tradiţională a femeilor din Delta Dunării “Rusalca”/GAL Oamenii Deltei, Donau Lounge-Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, cofinanţat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, sub patronajul Guvernului României şi al Reprezentanţei Comisiei Europene.