La Tulcea s-a lansat Grupul de inițiativă pentru Zaghen
27 octombrie 2021
Ieri, la Tulcea, s-a lansat Grupul de inițiativă pentru Zaghen, o zonă cu mare potențial ecologic, turistic, economic și sportiv, ce poate deveni o nouă atracție pe harta municipiului de la intrarea în Deltă. Refacerea biodiversității și apropierea de oraș permit realizarea unor obiective de infrastructură verde, cum ar fi canalul olimpic Ivan Patzaichin – un adevărat monument în memoria marelui canoist Ivan Patzaichin.
Aflată la intrarea în Tulcea dinspre Murighiol, zona parcurge un proces de renaturare (început acum cca 7-8 ani), urmare a agresiunilor cauzate de intervențiile brutale din secolul trecut. Încet-încet, s-au creat insule ce au dus la creșterea populațiilor de păsări și animale și la refacerea spectaculoasă a vegetației.
După ecologizările realizate în primăvara acestui an de Primăria Municipiului Tulcea, și la început de septembrie de către Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, printr-o inițiativă comună a avut loc și o reamenajare a zonei de promenadă și viewpoint, unde acum există informații despre istoricul, geografia, flora și fauna polderului și unde a fost instalat un semn luminos cu mesajul #armonie, care marchează intrarea în oraș.
Inițiatorii Grupului pentru Zaghen (Primăria Municipiului Tulcea, ARBDD, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, WWF, Asociația Graffcity, Fundația EcoPontica și medicul veterinar Antal Boncoi) își propun să dinamizeze integrarea suprafeței în structura orașului. Declanșarea unei dezbateri privind relevanța unui loc care constituie, practic, un eșantion al Deltei într-un teritoriu urban, va contribui la atragerea atenției cu privire la importanța diversității culturale și naturale a unui oraș. Inițiativa subliniază echilibrul între oameni și natură, valorificarea patrimoniului și a culturii tradiționale, deschiderea către soluții contemporane de dezvoltare urbană.
Printre obiectivele Grupului de inițiativă se numără:
- Lansarea și susținerea unui proces de dezbatere privind potențialele soluții de integrare în oraș a zonei Zaghen;
- Elaborarea, prin colaborare între administrație și organizații ale societății civile, a unui plan de dezvoltare a zonei, care să țină cont de caracteristicile sale, de principiile moderne de urbanism și dezvoltare durabilă, precum și de planul urbanistic al municipiului Tulcea;
- Includerea în planul de dezvoltare a zonei a unui canal pentru competiții de sporturile nautice, care să fie construit cu utilizarea de soluții bazate pe natură și tehnologie care să țină cont de mediu. Canalul urmează să aibă dimensiunile și celelalte caracteristici care să îi permită acreditarea olimpică și să poarte numele marelui canoist Ivan Patzaichin, cetățean de onoare al municipiului Tulcea;
- Promovarea planului de dezvoltare în rândul cetățenilor municipiului Tulcea, dezvoltarea spiritului civic pentru protecția acestui loc, antrenarea altor organizații în acțiuni de activare și conștientizare privind relevanța zonei pentru creșterea atractivității orașului
Grupul constituit a lansat următoarele idei: piste de biciclete și trasee care să asigure conexiune cu orașul și alte obiective turistice, decolmatări ale canalelor și lacului, activități de protecția mediului, activități sportive si de petrecere a timpului liber, spital ambulatoriu pentru animale mici etc.
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 propune realizarea, în vecinătatea polderului, a unui canal olimpic acreditat internațional, a cărui construcție va fi bazată pe tehnologie prietenoasă cu mediul înconjurător. Capitalizând renumele Deltei ca izvor de campioni ai sporturilor pe apă, acesta va oferi o bază unică în România și condiții la standarde olimpice pentru competiții nautice.
„Ideea realizării canalului olimpic la Zaghen s-a născut din frustrarea lui Ivan Patzaichin de a nu fi avut, nicăieri în România, o “pistă” de concurs care să fie compatibilă cu cele pe care se desfășurau competițiile mari. Nici ca sportiv și nici ca antrenor nu a putut să beneficieze de un spațiu în care condițiile de antrenament să fie echivalente celor de la Olimpiade sau Mondiale. De aceea, a fost încântat când am identificat această zonă, în arealul Zaghenului, cu un potențial excelent, care ar putea să îmbogățească zestrea Municipiului Tulcea.” a declarat Teodor Frolu, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.
„Acest proiect de dezvoltare și infrastructură, mai ales dacă își asumă o dimensiune ecologică și păstrarea echilibrului natural, va reprezenta pentru oraș un plus de valoare economică și turistică. Mă bucur să văd că s-au activat atâția membri ai comunității care sunt gata să contribuie la recuperarea acestei zone și deschiderea ei către public, în mod special în beneficiul locuitorilor Tulcei.” a declarat Ștefan Ilie, Primarul Municipiului Tulcea.
„Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării va sprijini demersurile Primăriei pentru că și noi ne dorim ca Zaghen să devină un model de dezvoltare durabilă a unei arii protejate, într-o zonă de interes economic din Rezervație. Vom fi alături de Primăria Municipiului Tulcea pentru a găsi cele mai bune soluții de valorificare durabilă a acestei zonei.” a declarat Atena Groza, Guvernator al ARBDD.
Despre Zaghen
Zaghen este o zonă umedă, inundabilă, care, începând cu anii ’60 a suferit numeroase intervenții de îndiguire și secare, care au distrus echilibrul natural. Între 2012 și 2016 au avut loc lucrări de reconstrucție ecologică a zonei pentru conservarea diversității biologice, a habitatelor naturale, a speciilor de floră și faună sălbatică.
Polderul Zaghen este situat între limita estică a orașului Tulcea, brațul Tulcea al Dunării și DJ 222C Tulcea – Malcoci, face parte din lunca inundabilă a Dunării și are o suprafață de 250 hectare.
Zona aparține Primăriei Tulcea și comunei Nufăru și în prezent este inclusă în Rezervația Biosferei Delta Dunării, respectiv în siturile Natura 2000: ROSCI0065 Delta Dunării și ROSPA0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, în bioregiunea stepică.