Proiectul ansamblului – memorial Ivan Patzaichin din Tulcea

Ansamblul – memorial „Ivan Patzaichin” este rezultatul unui efort colaborativ gândit și realizat de șase creatori care îl cunoșteau îndeaproape și îl apreciau infinit pe IVAN.

Cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh – în armonie cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu, au conceput un ansamblu în care diversitatea de instanțe îl redau pe marele dispărut memoriei colective. Abordarea multi-fațetată, materialele și modurile de exprimare diverse, aflate în permanent dialog între cele 5 lucrări, oferă un loc de răgaz și de amintire a momentelor cheie din viața și cariera lui Ivan Patzaichin.

În septembrie 2023, la doi ani de la dispariția sa, memorialul este inaugurat pe Faleza ce îi poartă numele, ca spațiu de întâlnire și evocare și, deopotrivă, ca important reper arhitectural și artistic al orașului, aflat în proximitatea Muzeului de Artă și oferind șansa unui interesant dialog urbanistic cu monumentul Eroilor din Războiul pentru Independență.