„Apele României poartă cu ele, spre Dunăre și spre Deltă, energiile – pozitive și negative – ale locurilor pe care le traversează și ale oamenilor acestora. Un râu sănătos, curat și bine administrat aduce bucurie, prosperitate și contribuie la identitatea localității.
Un râu iubit și îngrijit e o medalie de aur!”
Ivan PatzaichinPreședintele Asociației
O campanie de activare pentru conștientizarea valorii patrimoniului hidrografic. Încurajăm comunitățile locale să valorifice potențialul cultural și economic al apelor care le traversează și propunem lansarea unei ample „conversații” publice care să îndemne cetățenii să-și asume responsabilitatea de a le proteja.
Caravana Apele Unite
6-9 septembrie 2022
Între 6 și 9 septembrie, organizăm a treia ediție a Caravanei Apele Unite ale României – 3 zile de vâslit domol, în Delta Dunării, de la Tulcea la Mila 23, cu nopți petrecute la cort, în mijlocul naturii. Caravana face parte din ediția 2022 a Festivalului Ivan Patzaichin, care se va desfășura între 5 – 10 septembrie.
Organizăm la începutul lunii septembrie o nouă ediție a Caravanei Apele Unite ale României, un tur în canotci și caiace, prin Delta Dunării, din Tulcea până la Mila 23, satul în care s-a născut Ivan Patzaichin.
APELE UNITE ALE ROMÂNIEI – VÂSLIM PENTRU COMUNITĂȚI DURABILE
30 iunie - 20 iulie 2021
Cincisprezece copii construiesc o canotcă în cincisprezece zile și extrag șapte lecții practice pentru școală
Pe 30 iunie 2021, a fost lansat, la Muzeul – Atelier Școala de la Piscu, atelierul „Apele Unite ale României – vâslim pentru comunități durabile”, componentă a unui program de educație integrată adresat elevilor de gimnaziu, inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, program care își propune să le ofere acestora „învățare cu sens”.
15 copii de gimnaziu construiesc o canotcă, timp în care vor afla cum pot pune în practică cunoștințele teoretice dobândite în școală. Atelierul se derulează pe parcursul a trei săptămâni și este susținut de Viorel Gheorghe, meșterul marangoz al echipei Rowmania al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Marți, 20 iulie, 10:00, la Complexul Sportiv Național Nicolae Navasart, a fost lansată la apă #canotca construită de copii la atelierul Apele Unite ale României!
Caravana Apele Unite
1 - 6 septembrie 2020
În 2020, ar fi trebuit să organizăm cea de-a 10-a ediție a RowmaniaFEST, dar am fost nevoiți să o amânăm pentru anul următor.
Totuși, împlinirea unui deceniu de evenimente la Tulcea nu putea trece nemarcată, așa că am decis să o sărbătorim cum știm mai bine – pe apă.
La începutul lunii septembrie, în 2020, am organizat prima ediție a Caravanei Apele Unite ale României, o tură în canotci și caiace, prin Delta Dunării, din Tulcea până la Marea Neagră.
Tura de canotci și caiace face parte din Campania Apele Unite ale României, un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Caravana Apele Unite beneficiază de sprijinul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării și al Administrației Naționale Apele Române.
Parteneri și sponsori: Institutul Balassi, Bosch România, Aqua Carpatica, Sâmburești, Green Village, Green Dolphin și Kaufland România.
Iubitorii de aventuri și plimbări pe apă au fost invitați să ni se alăture cu propriile ambarcațiuni cu vâsle și propriile corturi pentru a descoperi împreună, în tihnă, minunile Deltei.
Caravana a constat în patru zile de vâslit domol până la Sfântu Gheorghe, cu nopți petrecute în cort, în mijlocul naturii, urmate de două zile de mini-vacanță activă în localitatea de la malul mării.
Cei care au dorit să participe în această aventură, dar nu dețineau o ambarcațiune proprie, au găsit câte un loc în bărcile noastre.
Conferința online Apele Unite
de Ziua Internațională a Dunării pe 30 iunie 2020
Seria de conferințe online despre Apele Unite ale României a debutat pe 30 iunie 2020, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaționale a Dunării. Dezbaterea a pornit de la întrebarea cum putem să ne bucurăm de patrimoniul nostru hidrografic, protejându-ne la riscul de inundații dar valorificând potențialul apelor și oferind cetățenilor un acces cât mai facil la luciurile de apă.
La discuția moderată de Mihai Radulescu (TVR) au participat: Ivan Patzaichin, secretarul de stat pentru biodiversitate Iulian Stana, consilierul de stat Borbély László, directorul Apele Romane Ervin Molnar, Camelia Ionescu de la WWF-Romania, Klaus Birthler – fost arhitect șef al municipiului Reghin, Teodor Frolu și Dan Rădulescu, specialist cu peste 20 de ani de experiență în Agenția pentru Protecția Mediului din California, SUA.
Câteva concluzii:
1. soluțiile de succes vin doar din colaborarea autentică a tuturor celor care pot contribui la protejarea patrimoniului hidrografic local sau beneficia de acesta: autorități centrale, autorități locale, specialiști, societate civilă și cetățeni;
2. nu trebuie excluse niciuna dintre soluțiile de sistematizare / amenajare, ci găsită o justă armonie între soluțiile verzi, de infrastructură soft, așa numitele soluții de “infrastructură biologică & LID (low impact development)” și lucrările hidrotehnice de tipul barajelor, îndiguirilor. Fiecare este mai potrivită într-o anumită circumstanță, într-un anumit loc;
3. consultările autentice și constante cu comunitatea sunt cele care duc la identificarea de soluții de dezvoltare locală cu adevărat adecvate localității respective și, mai ales, îmbrățișate de locuitori;
4. activitatea de comunicare, bine construită, abordând fără stridențe probleme reale, este esențială în crearea unei alianțe veritabile cu locuitorii, fără de care orice proces de consolidare a patrimoniului hidrografic este sortit eșecului.
Evenimentul face parte din campania 2020 de conștientizare privind importanța apei și de consolidare a unei “Comunități a apei”, realizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României. Un râu îngrijit și iubit e o medalie de aur! 💦
S-a semnat Alianța Apele Unite ale României
Duminică, 1 septembrie 2019, de Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, la Tulcea, s-a semnat Alianța pentru Apele Unite ale României, o platformă de susținere a constituirii unui grup informal de lucru prin care Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de autorități centrale, locale și organizații non-guvernamentale, își propune să ajute la democratizarea accesului la apă și valorizarea luciurilor de apă în beneficiul comunităților.
În contextul conferinței naționale „Apele Unite ale României pentru 2030”, care a avut loc duminică la Tulcea, semnatarii declarației de susținere a Alianței din județele: Tulcea, Neamț, Făgăraș, Cluj și Alba Iulia, își propun să colaboreze pentru creșterea gradului de conștientizare a populației privind importanța apelor și capacitatea de aliere cu publicul pentru îngrijirea acestora.
Membrii fondatori ai Alianței își propun să găsească soluțiile legislative și operative pentru fundamentarea unei dezbateri la nivel național privind rolul râurilor în consolidarea comunităților durabile din România cu scopul creșterii profilului identitar și a bunăstării comunităților din zonele pe care apele le traversează.
Despre apă
Apa de la distanță nu stinge focul de aproape (proverb chinezesc)
Totul în natură este pus în mișcare de apă (citat Leonardo da Vinci)
Apa curgătoare nu prinde mâl (proverb armenesc)
Apele liniștite sunt adânci (proverb)
Niciun om nu poate să intre în apa aceluiași râu de două ori, deoarece nici râul și nici omul nu mai sunt la fel (Heraclit)
Nu arunca uleiul uzat în canalizare (sfaturi pentru protejarea apelor)
Dacă nu știi ce-i apa, nu te sui în luntre (proverb)
În fiecare an, pe 22 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Apei.
Toate apele în mare se varsă și marea nu se mai umple (proverb)
Apa vorbește neîncetat și nicicând nu se repetă (Octavio Paz)
Apa, vântul și gura lumii nu le poți opri (proverb)
Nu lăsa apa să curgă în timp ce te razi, te speli pe dinţi sau speli legumele (sfaturi pentru protejarea apelor)
Apa, cât de tulbure, tot stinge focul (proverb)
Apa trece, pietrele rămân (proverb)
Repară robinetele defecte, pentru că un robinet care picură de 45 de ori pe minut irosește cca 1.000 de litri de apă pe lună, adică vreo 10 băi într-un an (sfaturi pentru protejarea apelor)
Refolosește apa cu care ai spălat fructe sau legume pentru a-ţi uda grădina sau ghivecele din casă (sfaturi pentru protejarea apelor)
Cine bea apă din pumni străini nu se satură niciodată (proverb)
Nu te îneci căzând în apă; te îneci dacă rămâi acolo. Ed Cole (director General Motors)
Uităm că cercul apei și al vieții este același. (Jacques-Yves Cousteau)
Zăpada e scheletul apei, fragil ca un sicriu de vioară. (Gheorghe Tomozei)
Apa lină mult te-nşală. (proverbe româneşti)
Păcatul e ca apa de mare. Când bei, ţi se face mai sete. (Valeriu Butulescu)
Cel care a naufragiat o dată se teme şi de ape liniştite. (Ovidius)
Liber se consideră şi paiul dus de apă. (Vasile Ghica)
Poţi conduce calul la apă, dar nu-l poţi obliga să bea. (proverbe populare)
Nu e nevoie să bei toată marea ca să îți dai seama că e sărată. (proverb)
Când apa vine mare, e semn că se termină repede. (proverb)
De dragul trandafirului și ghimpii primesc apă. (proverb)
O moară nu poate măcina cu apa care a curs. (proverb)
Cine nu intră în apă nu învață să înoate. (proverb)
Cine trăiește în apă nu trebuie să îl supere pe crocodil. (proverb)
Răul nu se face bun dacă îl lauzi, așa cum apa nu se face neagră dacă o bârfești. (proverb)
Câtă vreme nu vezi apa, nu te descălța. (proverb)
În apă, peștele nu are niciun preț. (proverb)
Programul Apele Unite ale României s-a lansat chiar în ziua în care Ivan Patzaichin a primit Colanul de aur pentru întreaga activitate, oferit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Pe 18 aprilie 2019, la Complexul Sportiv Național Orșova, au fost testate pe Dunăre cele trei bărci realizate de copiii din Eșelnița, Orșova și Turnu Severin.
Apele Unite ale României este un program care propune spre dezbatere importanța râurilor în viața comunităților pe care le traversează și relația locuitorilor cu apa. Este proiectul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, realizat cu sprijinul Kaufland România, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, ACOR (Asociația Comunelor din România) și AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).
Un râu curat și armonios integrat în topografia locului asigură locuitorilor nu doar un confort de locuire sporit, dar le și oferă premisele de relaționare afectivă cu locurile natale, consolidarea sentimentului de mândrie și apartenență.
Ne propunem să promovăm legătura dintre patrimoniul cultural și cel hidrografic prin evidențierea impactului pe care râurile interioare ale localităților îl au asupra identității culturale a comunităților și a direcțiilor de dezvoltare a acestora.
Încurajăm comunitățile să își asume o protecție activă a apelor, demonstrând că un râu sănătos și iubit de locuitori poate contribui la consolidarea profilului identitar al întregii zone.
Pe 18 aprilie 2019, la Complexul Sportiv Național Orșova, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (Rowmania), cu sprijinul Kaufland Romania, demarează campania națională „Apele Unite ale României”.
Cu ocazia evenimentului, sunt lansate la apă trei canotci construite de copiii din Eșelnița și Turnu Severin în timpul unor ateliere de educație alternativă. Cei mici au învățat secretele marangozeriei, meșteșugul tradițional al construcției bărcilor din lemn. Meșter le-a fost Viorel Gheorghe, coordonatorul programului de învățare prin metode alternative numit Atelierul Mobil.
Campania națională „Apele Unite ale României” este sprijinită de Kaufland Romania.
Mulțumiri: PVR (Partenariat Opération Villages Roumains), Cetatea Medievală Severin, Școala Gimnazială Eșelnița, Cercetașii României – Drobeta Turnu Severin, care au contribuit la construcția celor 3 bărci.
Parteneri: Complexul Sportiv Național Orșova, Primaria Municipiului Orsova, Poliția de Frontieră Orșova, Căpitănia Portului Orșova, Parcul Natural Porțile de Fier, DC Communication.
Parteneri media: Societatea Română de Radiodifuziune, BucurestiFM.