Carte: Pe sub păsări și peste pești

În iulie, 2020, peste 50 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani din Delta Dunării au participat la Incubatorul de lectură, un proiect inițiat de scriitoarele Svetlana Cârstean și Ana Maria Sandu. Proiectul s-a derulat împreună cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Inspectoratul Școlar Județean Tulcea și a fost co-finanțat de AFCN.

Incubatorul de lectură s-a desfășurat online, sub forma unor module gratuite de câte 3 zile, pentru copiii din localitățile: Vișina, Mila 23, Crișan, Jurilovca, Mahmudia, Sălcioara și Sfântu Gheorghe. Incubatorul a reușit să-i reîmprietenească pe aceștia cu literatura, dovedind că scrisul și cititul pot fi instrumente dibace de explorare a sentimentului de apartenență la un spațiu unic – Delta Dunării.

Ana Maria Sandu și Svetlana Cârstean le-au înlesnit copiilor accesul la texte literare inedite, precum Elice de Simona Popescu, Robinson Crusoe de Daniel Defoe, Lumina e ca apa de Gabriel García Márquez sau Vulpea albastră de Sjón.

Textele scrise de-a lungul atelierelor plecând de la aceste lecturi au fost ilustrate de Maria Mălcică și, în final, legate în cartea Pe sub păsări și peste pești.

Pe lângă scrisori și povești, volumul mai cuprinde poemul colectiv în lanț despre lumea pe care o cunosc copiii cel mai bine, Delta. Stuful foșnește mereu este scris de 31 de autori și are 180 de versuri. În volum și-au găsit locul și textele invitaților noștri speciali: Ivan Patzaichin, scriitorul Florin Bican, Oana Paula Popa (cercetătoare la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”) și ale inițiatoarelor proiectului, dar și eseul foto-literar al fotograful Adi Bulboacă.

Cartea este disponibilă și în format electronic și poate fi:


Lansarea cărții are loc online, marți, 24 noiembrie 2020, de la ora 14:00, în prezența autorilor și va fi transmisă LIVE pe pagina de Facebook Rowmania.

“Am lucrat cu peste 1000 de copii din București și din țară și ne-am dat seama cât de mare este nevoia lor de a fi expuși la alt gen de discurs, de perspectivă, la alte voci literare mult mai apropiate de realitatea lor de zi cu zi, și cât de mult îi schimbă interacțiunea cu literatura pe care n-o studiază în regim obligatoriu la școală. 

Am înțeles ce instrument prețios este literatura, textul literar, pentru explorarea personală, înțelegerea mediului din care provin, a lumii și a schimbărilor ei, a problemelor la care implicit sunt expuși permanent, dar și în citirea mesajelor pe care această lume le transmite de cele mai multe ori prin mesaj scris.”

au declarat Ana Maria Sandu și Svetlana Cârstean, scriitoare, inițiatoarele proiectului Incubatorul de lectură.

Despre proiect

Participanți la atelierul de lectură / autori: Daniel Abaianiț, Irina Dîba, Denisa Teodora Scacioc, Alviana Ivanov, Teodor Afanase, Cristian Ciobanu, Toni Nichita, Ana Maria Condrat , Paula Filimon, Codrin Gheorghe, Cezar  Moisă, Alexandru Tureac, Andreea Roberta Belu, Raul Mihai Cvas, Vlad Hapcă, Elena Petrică, Andreea Alexandra Silai, Anastasia Trifonov, Sebastian Mihai Cepoiu, Răzvan Maxim, Dănuța-Cristina Iancu, Ionuț Valentin Ioica, Maria Drăghici, Raluca Ioana Buzatu, David Cacencu, Diana-Maria Gheorghe, Remus Călin, Ana Luchici, Maria Feodot, Emelian Bucur, Cosmin Derughin, Sebastian Andrei Martinov, Alexia Florina Haralambie, Gabriela Răucescu, Florentina Caramilea, Rareș Cozma, Ana-Maria Pera, Maria Loredana Marcu, Alexandra Lovin, Mario Perijoc, Bianca Buhaev, Maria Cuzmin, Andrei Neagu

Echipa de proiect:
Ilustrații: Maria Mălcică.
Foto: Adi Bulboacă.
Invitați: Florin Bican, Oana Paula Popa și Ivan Patzaichin.
Artdirector, layout și paginare: Carmen Gociu.
Manager de proiect: Raluca Munteanu.
Traineri: Ana Maria Sandu, Svetlana Cârstean.

Profesori coordonatori: Florentina Condrat (Şcoala Gimnazială Jurilovca), Paulina Militaru (Școala Gimnazială Mila 23), Anca Olaru (Școala Gimnazială Crișan), Larisa Țurlică (Liceul Tehnologic “Vasile Bacalu” Mahmudia)

Parteneri în proiect: Inspectoratul Școlar Județean Tulcea, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” Tulcea, Consiliul Județean Tulcea, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Tulcea, Liceul Teoretic Jean Bart Sulina, Biblioteca Orășenească Jean Bart.

Despre Ana Maria Sandu și Svetlana Cârstean

Ana Maria Sandu (1974, Târgu Jiu) a absolvit Facultatea de Litere Bucureşti, urmată de un masterat de literatură contemporană. A publicat numeroase volume: Din amintirile unui Chelbasan (2003, Editura Paralela 45; reeditat în 2013 la Editura Art), Fata din casa vagon (Editura Polirom, 2006), Omoară-mă! (Editura Polirom, 2010), Aleargă (Editura Polirom, 2013), Pereţi subţiri (Editura Polirom, 2017), Mama îmi spune că am o viaţă frumoasă (Editura Polirom, 2019) și texte în antologiile: Cartea cu buniciBookătăria de texte&imaginiIubire 13Prima datăNouvelles de RoumanieRumänien heute. A coordonat volumul Cu ochii în 3,14, o antologie Dilema veche, apărută în 2016, la Editura Humanitas. Este redactor la revista Dilema veche din anul 2010.

În 2016, împreună cu poeta Svetlana Cârstean, a iniţiat Incubatorul de lectură.

Svetlana Cârstean (n. 1969, Botoșani) este poetă și traducătoare. A frecventat o vreme cenaclul Facultății de Litere din București, debutând în 1994 în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T.O. Bobe, Răzvan Rădulescu, Mihai Ignat, Sorin Gherguț și Cezar Paul-Bădescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghină, a apărut în 2008 la Cartea Românească, fiind distins cu Premiul Național „Mihai Eminescuˮ și publicat în 2013 și în suedeză, în traducerea poetei Athena Farrokhzad. Au urmat Gravitație (Editura Trei, 2015) și Trado (Nemira, 2016), iar selecții din poezia ei au fost traduse în numeroase limbi. Coordonează colecția Vorpal a editurii Nemira și organizează, din 2015, întâlniri cu diferiți oameni de cultură în cadrul Intersecțiilor de miercuri.

Proiectul cultural este inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

       

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele pro- iectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabi- litatea beneficiarului finanțării.

Pagina de Facebook a Incubatorului de lectură: https://www.facebook.com/incubatoruldelectura/