Conferința „Dâmbovița, un râu armonizat cu orașul”
Vineri, 16 septembrie 2022, ora 12:00 @ NOD Makerspace, Sala Gastrobar, etaj 2 (Splaiul Unirii 160, București) va avea loc conferința Dâmbovița, un râu în armonie cu orașul, organizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României și Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, în contextul evenimentului Dâmbovița Delivery, ediția 2022.
Vor participa László Borbély (Coordonatorul Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă), Nicușor Dan (Primarul General al Municipiului București), Richard Budai (subprefectul Capitalei), Sorin Lucaci (Director general al Administrației Apele Române), Emil Ivănescu (președinte OAR – București), Teodor Frolu (vicepreședinte Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23).
Întâlnirea își propune să aducă în jurul aceleiași mese protagoniști relevanți pentru cursul Dâmboviței, care sunt realmente preocupați de impactul râului asupra orașului și care pot influența procesul de reamenajare coerentă, în armonie cu aspirațiile și dezvoltarea Bucureștiului.
Se continuă astfel inițiativa organizatorilor, anunțată la conferința „Ape pentru comunități durabile” din aprilie a.c., de a găsi o soluție pentru demararea unui proiectului integrator pentru Dâmbovița – potențială axă verde-albastră a Bucureștiului – proiect care să răspundă nu doar nevoilor comunității, ci și progreselor de viziune înregistrate pe plan mondial cu privire la „dialogul” între natură și dorințele de dezvoltare durabilă ale societății.
Inițiativa a fost îmbrățișată cu entuziasm de două instituții absolut esențiale pentru procesul de decizie, Prefectura Municipiul București și Primăria Capitalei. Li s-au alăturat reprezentanții Administrației Naționale Apele Române, Metrorex și Apa Nova, constituindu-se astfel un grup de lucru pentru Dâmbovița, G-DAM, al cărui obiectiv este realizarea unui masterplan corespunzător viziunii europene ESG (Environmental, Social and Governance) și, ulterior, realizarea unui PUZ integrat în PUG-ul Capitalei. Din G-DAM mai fac parte Prefectura Ilfov, Primăriile de Sector, Primăria Chiajna, Primăria Popești-Leordeni, Primăria Glina.
Planul Urbanistic Zonal (PUZ) va oferi tuturor celor care vor face intervenții în apropierea râului un cadru pentru organizarea urbanistic-arhitecturală în armonie cu caracteristicile structurii urbane din zonă și, mai ales, cu respectarea rigorilor de siguranță și protejare a reperelor culturale, a utilităților și rețelelor (mobilitate / transport sub- și suprateran, apă/canal, gaze, rețele electrice și de internet etc.). Ca urmare, Planul Urbanistic General (PUG) ce va rezulta va avea premisele de a potența valoarea orașului, prin articularea de proiecte adaptate la schimbările climatice, sustenabile, dorite de comunitate, a căror implementare să fie acceptată și sprijinită de cetățeni.
Lucrările Grupului G-DAM s-au desfășurat susținut în ultimele 5 luni și la conferință vor fi prezentate primele rezultate ale acestora. Au fost cartate principalele proiecte existente (în derulare sau în diferite faze de dezvoltare), precum și nevoile de realizare de studii tehnice/hidrologice/ape pluviale, studii de fluxuri de circulație și evaluare de funcționalități, de audituri de siguranță și de identificare de surse de finanțare. De asemenea, la conferință va fi organizat un atelier tehnic de identificare a următorilor pași în realizarea proiectului.
La finalul evenimentului, participanții sunt invitați să ia parte la o experiență de vâslit în canotci pe Dâmbovița, în față la NOD Makerspace.