Concursul international de design ECO-ARHIPELAG transforma Dambovita intr-o delta urbana

30 martie 2014

Până pe 7 mai 2014, arhitecți, designeri și creativi din toată lumea sunt așteptați să participe cu proiecte la concursul internațional de design ECO-ARHIPELAG: Obiecte urbane temporare pentru eco-design și ecodestinații, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

Concursul urmărește să transforme luciul de apă dintre Biblioteca Națională și Podul Unirii – o zonă denumită simbolic ECO-ARHIPELAG – în prima expoziție interactivă de ecoturism din România. În cadrul competiției, concurenții sunt invitați să promoveze în mod inovativ opt destinații din Delta Dunării: Crișan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe, Sulina.  Lucrările înscrise în concurs vor reprezenta câte una din aceste opt localități care formează traseul cu cele mai importante repere turistice din biosfera Deltei.

Instalațiile de amenajare urbană, realizate sub forma unor insule plutitoare, vor fi expuse în vara anului 2014 pe Dâmbovița, în ECO-ARHIPELAG. Organizatorii speră ca puterea de sugestie a instalațiilor artistice să îi convingă pe bucureșteni și pe turiști că Delta Dunării este un simbol pentru România și un colț de natură pe care merită să îl protejăm și să îl cunoaștem îndeaproape. Totodată, prin intermediul obiectelor de design, spațiul public și segmentul de Dâmbovița din preajma Bibliotecii Naționale vor dobândi o funcțiune în cadrul orașului și vor reintra pe harta mentală a bucureștenilor ca un spațiu de loisir.

Competiția de design este și un instrument de marketing internațional, un prilej de a promova Delta Dunării, ecosistem unic în lume, ca inspirație pentru comunitățile creative interesate de explorarea relației dintre oraș și natură.  Concursul va fi promovat internațional pe rețelele dedicate artiștilor, arhitecților și studenților din întreaga lume,  iar lucrările înscrise vor fi prezentate și în cadrul Romanian Design Week (București, 16 – 24 mai 2014).

INFORMAȚII DESPRE CONCURS:

– Tema de concurs: Delta Dunării, destinație de ecoturism.

– Data limită pentru înscrieri și depuneri materiale: 7 mai 2014

– Anunțarea câștigătorilor: 16 mai 2014

– Durata expoziției: mai – octombrie 2014

– Expunerea schițelor în Romanian Design Week: 16 – 24 mai 2014

– Lucrările înscrise vor promova opt destinații din Deltă, cele mai reprezentative localități unde se regăsesc și cele mai importante repere turistice din zonă. Cele mai bune cinci proiecte, instalații plutitoare, vor fi produse și vor mobila apa din proximitatea Bibliotecii Naționale.

–  Apelul se adresează designerilor, artiștilor, arhitecților și echipelor interdisciplinare din întreaga lume interesați să examineze creativ și inovativ apa și raportul ei cu orașul.

– Participanții se pot înscrie singuri sau în echipe de maximum 4 membri, în nume propriu sau în numele unui birou de arhitectură, design sau o instituție publică sau privată.  Designerii, artiștii sau arhitecții care se înscriu în competiție pot forma echipe mixte interdisciplinare și cu alți specialiști ale căror cunoștințe sau abilități pot da valoare adăugată proiectelor propuse. Echipele înscrise nu pot fi mai mari de 4 persoane.

JURIUL COMPETIȚIEI:

Ivan Patzaichin – Președinte onorific

arh.Teodor Frolu – secretar

curator și cercetător urbanist Elke Krasny  – lector, Academia de Arte Frumoase Viena

arh.Tristan Lannuzel – profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania

arh. Gheorghe Pătrașcu – arhitect-șef Primăria Capitalei

arh. Șerban Țigănaș – președinte Ordinul Arhitecților din România

arh. Ștefan Ghenciulescu –  redactor-șef revista Zeppelin

conf. dr. Elena Tîrziman – director Biblioteca Națională a României

CRITERII DE SELECȚIE:

Viziunea inovativă, utilizarea sustenabilă de materiale și tehnologii, eficiență economică, promovarea Deltei Dunării ca ecodestinație.

Instalațiile de design pot fi proiectate doar  pentru luciul de apă.

PREMII:

Cinci proiecte vor fi selectate de către juriul internațional pentru a fi realizate și expuse în zona Bibliotecii Naționale.

Fiecare din cele cinci propuneri selectate va avea dreptul la un buget de  producție.

Echipa cu cel mai bun proiect va primi un premiu de 1000 Euro și o excursie în Delta Dunării.

Următoarele patru echipe pot beneficia gratui de canotci pentru trasee în Deltă.

Apelul la concurs, regulamentul și resursele de informare despre Deltă se regăsesc pe website-ul competiției: www.rowmania.ro/ecoarhipelag.

Detalii se pot obține și prin e-mail, la adresa design@rowmania.ro.