Eco destinații în Delta Dunării
Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul Romanian-American Foundation, a demarat in luna martie 2021 proiectul Eco destinații în Delta Dunării, dedicat transformării Deltei Dunării într-o destinație de ecoturism.
Proiectul urmărește câteva obiective strategice: conservarea patrimoniului natural, consolidarea comunităților locale în rolul lor de protectori ai Deltei și dezvoltarea unei economii locale durabile și incluzive.
În plus, vizează și schimbarea paradigmei turismului de la turism rapid și supraturism la turism lent/durabil. Călătoria în tihnă este o mentalitate. Călătoria lentă nu este benefică doar pentru turist, ci și pentru destinație, protejând comunitățile locale și mediul înconjurător, susținând afacerile locale.
Aceste obiective vor fi atinse prin crearea a 8 rute de turism lent și comunicare susținută cu privire la cele 8 zone ale Deltei Dunării cu tot ceea ce au de oferit turiștilor.
Creșterea gradului de conștientizare cu privire la avantajele turismului lent – care înseamnă nu doar o înțelegere mai profundă a împrejurimilor, comunităților și culturii locale, ci permite vizitatorilor să formeze o conexiune mai puternică cu locurile vizitate și cu localnicii (prin întâlniri, discuții, ascultând poveștile oamenilor, participând în diverse activități cum ar fi corul, pescuitul etc, deprinzând noi abilități (cum să gătești peștele, de ex.).
Alte proiecte finanțate de Romanian-American Foundation
Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan (CER) – un proiect pilot de antreprenoriat social al Asociației de Ecoturism Romania (AER) și al Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, finanțat de Romanian-American Foundation (RAF), Fundația pentru Parteneriat (prin Programul de Granturi Mici-Fondul Global de Mediu (SGP-GEF)), Aqua Carpatica şi MOL România.
Centrul de Ecoturism Rowmania Crișan aduce în atenția publicului conceptul de turism lent, responsabil și ecologic și promovează destinațiile de ecoturism din Delta Dunării.
Cu aceeași ocazie a fost lansat și primul traseu tematic însoțit de audioghid din Romania, dezvoltat pentru a diversifica oferta de activități din zona Crişan. Traseul era realizat pe apă (Centrul Rowmania / Canalul Crișan – lacul Capcicova, lacul Zapadna, lacul Iacob – canalul Crișan) şi se putea parcurge prin închirierea de canotci de la Centrul de Ecoturism Rowmania Crişan. Vizitatorilor li se punea la dispoziție un audioghid cu sunetele celor mai întâlnite păsări din zonă şi o broșura cu informații suplimentare despre comunitatea locală şi păsările deltei.