Finisajul expoziției (În)toarcem cânepa spre viitor

13 iulie 2021

Sâmbătă, pe 17 iulie, începând cu ora 12:00, vă invităm la finisajul expoziției „[În]toarcem cânepa spre viitor”.

Prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român între 3 iunie și 18 iulie 2021, expoziția este un experiment artistic și documentar coregrafiat de artiștii contemporani Mircea Cantor și Oláh Gyárfás, alături de cercetătoarea Florica Zaharia și curatorul Teodor Frolu. Expoziția aduce în prezent rolul pe care cultura cultivării cânepii l-a avut și îl poate recăpăta în România, dezvoltând printr-o abordare multidisciplinară o experiență vizuală care conectează cultura tradițională de arta contemporană.

Interesul proiectului este de a urmări conexiunile autentice stabilite de-a lungul timpului între versatilitatea acestui material, cânepa, și meșterii, artiștii și designerii care au transformat-o din resursă naturală în obiect de artă sau în instrument local pentru dezvoltare. Conceptul curatorial, propus de Teodor Frolu, se bazează pe împletirea dintre tradițional și contemporan, armonizând prezentarea artistică a utilizărilor tradiționale ale plantei cu inovația și completând expoziția cu exemple de industrii și zone ale globului în care această plantă-resursă este valorificată economic pentru creșterea și bunăstarea comunităților.

Finisajul va avea loc în sala Tancred Bănățeanu a Muzeului Național al Țăranului Român începând cu ora 12:00 și va include un tur ghidat de vizitare a expoziției de artă multidisciplinară susținut de curatorul Teodor Frolu.

Expoziția este oferită de Unicredit Bank și realizată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu DC Communication, Muzeul Țăranului Român, Muzeul Textilelor din Băița, Institutul Francez, The Institute, fiind înscrisă pe lista de expoziții satelit participante la Romanian Design Week sub tema Together. Expoziția face parte din proiectul cultural „[În]toarcem tradiția spre viitor” co-finanțat de AFCN. Proiect realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte. PartenerI media: Radio Guerrilla, Gala Societății Civile, Modernism.ro, Zeppelin Magazine.