#IvanPatzaichinFEST – 50 de ani de la JO München și povestea cu pagaia ruptă

În 2022, pe 9 septembrie, se împlinesc 50 de ani de la finala cursei de 1000 m individual de la Jocurile Olimpice de la München din 1972, când Ivan lua aurul după o calificare dramatică, cea cu pagaia ruptă.

Jocurile Olimpice München, august 1972

München, Feldmoching, august 1972

În prima cursă a calificărilor, după 50 de m de la start, canoea lui Ivan se oprește brusc. Pagaia s-a rupt, iar Ivan o ridică deasupra capului să semnalizeze accidentul.

Nu este observat de arbitrii, așa că vâslește mai departe cu ciotul pagaiei. Știe că pentru a nu fi descalificat, trebuie să încheie cursa, indiferent de timpul obținut.

Ajunge în dreptul tribunelor la câteva minute bune după ce ceilalți concurenți trecuseră linia de finish și finalizează cursa în ovațiile publicului.

Cu toate acestea, pe foile oficiale cu rezultate era trecut descalificat. Abia după o discuție lungă cu juriul, în regulament nefiind specificată o limită de timp pentru trecerea liniei de final, Ivan este admis pentru recalificări.

După o oră jumătate, concurează și câștigă alături de Covaliov în calificările la dublu. Recalificările pentru proba de simplu le câștigă detașat.

Peste câteva zile urmează finalele olimpice la caiac-canoe. Ivan concurează împotriva competitorilor săi deja tradiționali: Lewe, reprezentantul Germaniei – țara gazdă și Wichmann, repezentantul Ungariei.

S-a dat startul finalei de 100 m, iar dupa 250 m, Lewe conduce, urmat de Wichmann și Ivan pe a treia poziție.

Cu un ritm al vâslei constant, la 750 de m de start, Ivan preia conducerea la o distanță de două bărci de Wichmann care dădea deja semne de oboseală.

Ajuns aproape de finish, Ivan nu mai vâslește, lasă canoea să trecă lin linia de sosire.

Câștigă medialia de aur la individual – primul aur al delegației Românei la această ediție a Jocurilor Olimpice. Proba de 1000 m dublu, cu coechipierul Covaliov, are loc în aceeași zi.

După o luptă strânsă cu rușii Kesyunas și Lobanov, echipajul nostru câștigă medialia de argint la diferența de 3 sutimi de secundă de învingători (3:52,63).

Faimoasa cursă de aur de la JO München, din 9 septembrie 1972:

Ivan povestind despre episodul de la JO München:

„Mi-am pus în cap să ajung la finish, așa, cu ciotul acela de vâslă, chinuit. Important era să termin cursa. A fost spectacol. Când eu atingeam sfertul distanței, unii treceau deja linia de sosire. După un timp, îngrozitor de lung pentru mine, am reușit să ajung. Oamenii din tribune erau în delir. Aplaudau, fluierau, mă încurajau.

Cel mai greu a fost să-mi mențin echilibrul, pentru că veneam în urma tuturor bărcilor, înclusiv ale celor în care erau arbitrii. Valurile mi-au dat ceva de furcă. Am terminat cursa și, ulterior, am aflat că în buletinul meu oficial era trecut abandon. Delegația României a depus contestație, care, până la urmă, a fost acceptată.

Am fost primit în recalificări, pe care le-am câștigat fluierând. Au urmat semifinalele, le-am ars și pe-astea. Apoi, marea finală. Fremătam. Eram atât de hotărât să câștig, încât nu mai auzeam și nu mai vedeam nimic în jurul meu. Îmi fixasem un timp de 4:04 pentru cei 1.000 de metri. În primii 250 de metri eram al cincilea, cu timpul de un minut și o secundă. La jumătatea cursei, eram al treilea, cu 2:02. După alți 250 de metri și încă un minut și o secundă, eram deja primul.

Pe ultimii 250 de metri, n-am mai forțat, pentru că nu mai aveam cu cine să concurez! Am terminat cu timpul de 4:08 și, de data aceasta, am salutat eu publicul, ridicând vâsla deasupra capului. A fost nemaipomenit! Puteam spune cu mâna pe inimă că-mi împlinisem visul”.

Ivan Patzaichin

Seara lui IVAN

50 de ani de la JO München – imagini de arhivă, film, discuții cu invitați speciali

La Festivalul Ivan Patzaichin de la Tulcea, pe 9 septembrie, vom petrece o seară de aducere aminte a JO München 1972 și vom rememora împreună cu invitați speciali, imagini de arhivă și film cum, în urmă cu 50 de ani, Ivan lua aurul chiar pe 9 septembrie în 1972.

Până atunci, găsiți o arhivă extraordinară de imagine care documentează momentul, în platforma partenerilor noștri de la AGERPRES.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Municipiului TulceaConsiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Sponsor principal: Kaufland România.

Festivalul beneficiază și de sprijinul AQUA CarpaticaFundația Bosch Romania și al partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Administrația Rezervației Biosferei Delta DunăriiInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale TulceaDC CommunicationInstitutul Liszt din BucureștiGreen VillageDeltaicaIvan PescarSucursala Regională de Căi Ferate ConstanțaApele Române.

Parteneri media: Agerpres, București FM, Citatepedia, Cronica Română, Guerrilla FM, Igloo Media, IQads, Smark, Modernism.ro, Munteanu, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Constanța, Radio Delta, Revista Zeppelin, Știri ONG, Urban.ro