1 decembrie 2023

Nava-Școală MIRCEA duce la Jocurile Olimpice de la Paris mesajul de sustenabilitate al României

Cu prilejul Zilei Naționale, Nava Școală MIRCEA – ambasador al României sustenabile – anunță că va fi prezentă la JO Paris 2024, pe Sena, la Rouen, susținând echipa olimpică a României și ducând mesajul românesc de sustenabilitate în Europa.

În 2024, marșul de instrucție al navei, ce va avea loc în perioada iulie – septembrie, se va desfășura în Marea Mediterană, cu misiunea suplimentară de a reprezenta Casa României pentru delegația României participantă la Jocurile Olimpice de vară. La plecarea sa în misiune, în luna iunie 2024, Nava Școală MIRCEA va anunța programul opririlor sale în porturile din Mediterana, în Grecia, Italia, Franța, Spania și Turcia, unde publicul este invitat la bord pentru a face turul navei.

Legendarul bric „Mircea”, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Marinei Militare Române, este primit cu entuziasm oriunde acostează, iar tururile de vizitare pentru public sunt foarte populare printre românii stabiliți în străinătate și locuitorii porturilor unde se oprește.

În timpul tururilor este prezentat velierul, istoria sa de 85 de ani, viața la bord, inclusiv limitările impuse de stocurile de provizii (capacități de stocare, inventare, condiții de păstrare în bune condiții, gestionarea deșeurilor – în condițiile respectării regulamentelor internaționale de păstrare a curățeniei oceanelor etc). Prin includerea elementelor de comportament responsabil la bord și prin noțiuni de economie circulară, vizitatorii navei pot înțelege și asimila mai ușor principiile dezvoltării durabile. În plus, se subliniază faptul că România este profund interesată de acest subiect.

Titlul de de ambasador al României sustenabile i-a fost acordat de Guvernul României, prin intermediul coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, László Borbély, în luna mai 2020, la Constanța, în timpul ceremoniei ce sărbătorea cea de a 82-a aniversare a Navei.