Ordinul AcoR pentru Apele Unite – ediția 2020
competiție dedicată localităților membre ale Asociației Comunelor din România (ACoR)
termen limită înscriere: 1 martie 2022
înscrierile se fac la: contact@acor.ro
Ordinul ACOR pentru Apele Unite își propune să crească gradul de conștientizare și de implicare a cetățenilor cu privire la păstrarea și îmbunătățirea patrimoniului hidrografic românesc, precum și valorificarea sa în construirea de comunități durabile. Campania beneficiază de sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Ordinul ACOR pentru Apele Unite – 2020 premiază proiectele sau inițiativele începute în 2020 și finalizate cel târziu în septembrie 2021.
În decursul lunii mai 2022 se va lansa ediția 2021 a Ordinului, care va premia acțiuni inițiate în 2021 și desfășurate în cursul anului trecut sau aflate încă în curs de execuție.
Se caută proiecte, acțiuni, inițiative care scot în evidență importanța apei în viața locuitorilor, în creșterea bunăstării acestora sau în consolidarea profilului identitar al localității, și care au următoarele rezultate:
· valorifică potențialul cultural al râurilor care le traversează localitățile,
· atrag atenția asupra impactului pe care îl are luciul de apă asupra vieții locuitorilor
· își încurajează locuitorii să-și asume responsabilitatea de a proteja activ această resursă extrem de valoroasă: apa
Pentru exemplificare, listăm mai jos categorii de inițiative care pot fi luate în considerare:
· festivaluri gastronomice, de muzică sau sport în apropierea apelor
· activități educaționale legate de râul/lacul din localitate (dedicate copiilor sau adulților)
· serii de activități regulate de igienizare/ecologizare
· concursuri sau alte activități interactive derulate în apropierea cursului sau luciului de apă
· colaborări cu localități învecinate care au ca rezultat activități comune
· proiecte de infrastructură verde (prietenoasă cu mediul) care se află în proximitatea corpurilor de apă din localitate
Lista nu este exhaustivă. Sunt acceptate și alte tipuri de activități, dacă reușesc să pună în valoare apa, să atragă interesul locuitorilor pentru aceasta, să stârnească o dezbatere constructivă la nivelul comunității cu privire la perspectivele pe care le deschide o implicare activă a cetățenilor în îngrijirea cursului sau luciului de apă. Pentru înscriere la ediția 2020 (proiecte începute în 2020 și finalizate cel târziu în septembrie 2021), se transmit informațiile de jos la adresa contact@acor.ro:
Titlul proiectului | |
Perioada de execuție a proiectului (pentru a fi eligibil, proiectul trebuie să se fi desfășurat în intervalul ianuarie 2020 – septembrie 2021 și să fie finalizat la data înscrierii în competiție) | |
O scurtă prezentare a proiectului, cu accent pe rezultate (maximum 200 caractere, inclusiv cu spații) | |
URL către website-ul evenimentului / organizatorului / sau website-ul UAT | |
URL către poziția de pe Google Maps sau adresa exactă a locului în care se desfășoară |
Vă rugăm să includeți cel puțin o fotografie reprezentativă a proiectului sau a spațiului în care acesta are loc.
Puteți înscrie max. 2 proiecte derulate pe teritoriul UAT-ului dvs. Pentru a fi eligibil, UAT-ul trebuie să fie membru ACoR (condiție de precalificare).
Criteriile de evaluare sunt cele de mai jos:
- PERIMETRU RECUNOSCUT – să existe un perimetru delimitat, geografic sau simbolic, recunoscut de comunitate ca fiind dedicat activităților în preajma luciului / cursului de apă (10 puncte)
- CURAT – spațiul să fie bine întreținut (curat, nepoluat) (20 puncte)
- INFRASTRUCTURĂ – să existe un minimum de infrastructură (10 puncte)
- INIȚIATIVĂ – să existe o inițiativă creativă și angajantă pentru comunitate de a valoriza apa (60 puncte)
Evaluarea proiectelor se va face de o echipă de experți desemnată de ACOR și de Platforma Apele Unite.
Chiar dacă proiectul înscris de dumneavoastră nu va primi Ordinul, veți beneficia de o promovare eficientă prin intermediul website-urilor www.rowmania.ro, www.acor.ro, www.rowmania.ro și www.comunitateaapei.ro, într-o pagină dedicată modelelor de bune practici ale comunităților care valorizează apele de pe teritoriul lor. Această colecție de proiecte va fi disponibilă public online și, astfel, și alte localități se vor inspira din exemplele bune prezentate de dvs. și celelalte UAT participante.
Termen limită pentru înscriere: 1 martie 2022. Pentru informații suplimentare vă rugăm să ne contactați la adresa: contact@acor.ro.
Lucrăm împreună pentru o Europă verde și incluzivă.
Acordarea acestui Ordin face parte dintr-o campanie amplă, Apele Unite ale României, începută în 2019 de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 (AIP-M23) și preluată în 2020 de Platforma Apele Unite ale României – un proiect de democratizare a accesului la apă, derulat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Fundația Dala, Asociația miniMASS, Asociația Unda Verde, Apele Române, Asociația Comunelor din România ACOR, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape.