#prietencuIVAN – Întâlnirea dintre Rusalka și Subcarpați povestită de regizorul Ana Preda

Pe 9 septembrie 2022, pe scena Festivalului Ivan Patzaichin din Tulcea, urcă Subcarpați împreună cu aromânii de la Tumbe și cu lipovencele din corul Rusalka de la Mila 23, satul de naștere al lui Ivan. Gândit special pentru prima ediție a Festivalului Ivan Patzaichin, spectacolul #multicoolsound aduce pe scena Rock’n’Row diversitatea culturală ca resursă creativă pentru dezvoltare.

Ana Preda, lipoveancă, la fel ca Ivan, a fost aproape de proiectele echipei Rowmania și i-a investigat campionului rădăcinile, în paralel cu explorarea propriilor origini lipovenești.

Cu experiență de producător TV și regizor de filme documentare, a urmărit colaborarea dintre trupa Subcarpați și corul de femei Rusalka, păstrătoarele de tradiții muzicale din satul de naștere al lui Ivan – Mila 23.

Povestea colaborării dintre Subcarpați și corul de femei Rusalka din Mila 23 este documentată din mai 2021 de către regizorul Ana Preda și redată pe scurt aici:

Cu experiență de peste 20 de ani ca producător TV, lipoveancă de-a lui Ivan și personaj aparte din seria #prietencuIVAN, Ana Preda începea, în urmă cu vreo 10 ani, chiar pe când își făcea debutul în echipa Minorități a televiziunii publice TVR, să își exploreze rădăcinile. A găsit o parte dintre răspunsurile pe care le căuta în familie, la părinți și bunici și, mergând pe linia strămoșilor lipoveni, a conceput un documentar biografic și antropo-etnic, o scurtă istorie a rușilor-lipoveni din România.

„Când i-am povestit lui Ivan ce vreau să fac pentru lipovenii noștri, n-a stat prea mult pe gânduri și, asociația lui a bătut palma cu TVR-ul pentru a deveni coproducători. E vorba binențeles de acel Ivan, lipoveanul cel mai cunoscut pe mapamond, model pentru orice tânăr care vrea să facă cu propriile puteri ceva cu adevărat important în viață. Așa s-a născut prima co-producție TVR – Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, despre lipoveni.”

Ana Preda

Documentarul „Filipovenii și cazacii lui Nekrasov” (2015), semnat de Ana Preda:

„Ultima mea întâlnire cu Ivan a fost la Mila 23 când Subcarpați s-a reunit într-o sesiune creativă cu grupul folcloric Rusalka (Asociația Femeilor din Delta Dunarii Rusalca), condus de Lucica Buhaev. A fost o imensă bucurie și o întâlnire plina de emoție creativă. Iată ce minunăție a ieșit!”

Ana Preda

La invitația lui Ivan și a lui Teodor, Subcarpați au vizitat în martie 2021 Mila 23, satul lui Ivan. Aici, le-au întâlnit pe doamnele din corul Rusalka, păstrătoarele de cultură locală a lipovenilor din Deltă. Ana Preda a avut prilejul să video-documenteze întâlnirea, un prim jam session care a stat, de fapt, la baza piesei produsă de Subcarpați împreună cu Rusalka, lansată în septembrie 2021, în memoria lui IVAN.

Ana, fetele din corul Rusalka și băieții de la Subcarpați au mai avut câteva întâlniri petrecute între prima vizită în Mila 23 și 8 septembrie 2022, când se vor reîntâlni, la Mila 23, la finalul Caravanei Apele Unite ale României.

În iunie 2022, Ana Preda a documentat ediția a II-a a Bibaniadei de fete, primul concurs feminin de pescuit la bibani în echipă, organizat de Rusalka și Rowmania. La final de competiție, fetele din cor, cu cei de la Subcarpați alături, au susținut un spectacol live pentru publicul local la Căminul Cultural din Mila 23.

În iulie 2022, Rusalka au fost invitatele speciale care au închis scena cea mare de la Electric Castle, în ultima seară de festival, împreună cu Subcarpați. Momentul de pe scena EC a fost surprins cu delicatețe în imagini de Ana Preda.

Tot din această întâlnire, tot ca produs de artă inspirat de Ivan, a ieșit un instrument – obiect de design inedit, din mâinile meșterilor Viorel Gheorghe, din echipa Rowmania, și a meșterului Adrian Mihaiu, parte din echipa Centrului Cultural Subcarpați. Obiectul reprezintă o îmbinare între pagaie și caval, ca un simbol creativ al prieteniei dintre echipa lui Ivan și Subcarpați și este absolut funcțional indiferent de sensul în care e utilizat.

Subcarpați vă invită pe 9 septembrie 2022, pe scena Rock’n’Row a festivalului, unde vor cânta împreună cu aromânii de la Tumbe și cu lipovencele din corul Rusalka de la Mila 23, satul de naștere al lui Ivan.

Spectacolul va fi deschis de trupa Zagăn din Sarichioi, Delta Dunării. Serile de Rock’n’Row continuă pe 10 septembrie, cu Alternosfera, Dimitri’s Bats și Blană Bombă.

Ne vedem la festival.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Municipiului TulceaConsiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Sponsor principal: Kaufland România.

Festivalul beneficiază și de sprijinul AQUA CarpaticaFundația Bosch Romania și al partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Administrația Rezervației Biosferei Delta DunăriiInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale TulceaDC CommunicationInstitutul Liszt din BucureștiGreen VillageDeltaicaIvan PescarSucursala Regională de Căi Ferate ConstanțaApele Române.

Parteneri media: Agerpres, București FM, Citatepedia, Cronica Română, Guerrilla FM, Igloo Media, IQads, Smark, Modernism.ro, Munteanu, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Constanța, Radio Delta, Revista Zeppelin, Știri ONG, Urban.ro