#IvanPatzaichinFEST – Caravana Apele Unite ale României ajunge pentru al doilea an la Mila 23

2022 e al treilea an de Caravană, al doilea cu traseu spre Mila 23 (și cu Ivan în inimi) și primul în care pornim țintit spre locul său de naștere din Mila 23 unde, la sosire, prezentăm planurile viitorului Muzeu Ivan Patzaichin, un spațiu cultural viu în care cultura locală diversă și bogată va putea fi pusă în valoare așa cum și-a imaginat Ivan.

Cu ocazia prezentării planurilor, organizăm și primul eveniment cultural care marchează câteva dintre obiectivele viitorului Muzeu, spațiu cultural contemporan care promovează cultura locală din inima Deltei, de la Mila 23. Artistul vizual Dragoș Lumpan, vechi #prietencuIVAN, va prezenta vernisajul expoziției „Oamenii din Mila 23” ca parte dintr-un proiect mai amplu, derulat de Dragoș în parteneriat cu echipa Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23 – „Oamenii Deltei”. Proiectul, co-finanțat de AFCN, și-a propus să utilizeze arta vizuală pentru ridicarea profilului de turism cultural al Deltei, cu accent pe patrimoniul imaterial vast, păstrat de reprezentanții diferitelor categorii sociale și etnice din satele Deltei Dunării și să dezbată valoarea multiculturalității și diversității culturale specifice unui astfel de teritoriu.

Expoziția realizată de Dragoș Lumpan dialoghează cu menirea spectacolului #multicoolsound pregătit de corul Rusalka din Mila 23 împreună cu băieții de la Subcarpați. O parte dintre membrii celor două echipe se vor reîntâlni în caravană și vor porni împreună, pe apă, spre Tulcea, pentru concertul din 9 septembrie, de pe scena Rock’n’Row.

Povești din Caravana Apele Unite

2020

Prima ediție a Caravanei Apele Unite ale României, din septembrie 2020, condusă de Ivan, a început cu peripeții – așa cum obișnuia Ivan să spune că încep cam toate. Așadar, în 2020, ar fi trebuit să organizăm cea de-a 10-a ediție a RowmaniaFEST, dar am fost nevoiți să o amânăm pentru anul următor. Totuși, împlinirea unui deceniu de evenimente la Tulcea nu putea trece nemarcată, așa că am decis să o sărbătorim cum știm mai bine – pe apă.

În parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, am organizat la începutul lunii septembrie prima ediție a Caravanei Apele Unite ale României, o tură în canotci și caiace, prin Delta Dunării, din Tulcea până la Marea Neagră, la Sf. Gheorghe.

Echipajul, format din pasionați de mișcare în aer liber din întreaga țară, a avut parte de o experiență unică, cu demonstrații de vâslit pe placa de SUP – cu Tiberiu Balica (SUP Academy) și de scufundări – cu Jeno Szabo (Centrul de cercetari subacvatice). Participanții s-au bucurat de gastronomia locală, prin mesele pregătite de localnici și servite pe malul Dunării, pe ritmuri de muzică lipovenească, cântată de corul Rusalka din Mila 23. Au învățat și cum se mânâncă ciulinele de baltă, castana Deltei.

Am pus accent pe două dintre lucrurile care ne preocupă în cel mai înalt grad: educația și conștientizarea importanței apei în viața de zi cu zi, prin implicarea directă a oamenilor în activități pe apă.

La fiecare ediție participă negreșit prieteni, parteneri și colaboratori de-ai proiectelor inițiate de Ivan. Fetele de la Rusalka contribuie cu măiestria în bucătărie tradițională lipovenească, iar în timp ce pregătesc preparatele, încântă participanții la caravană cu cântece vechi lipovenești.
Imagini surprinse de Mani Gutău în timpul Caravanei Apele Unite ale României 2021:

2021

Nu există omagiu mai frumos pentru memoria lui Ivan decât decizia din 5 septembrie 2021 a participanților la Caravana Apele Unite ale României de a o continua, schimbându-i destinația către Mila 23, locul natal al lui Ivan.

O parte din echipă eram în drum spre București să-i fim sprijin familiei sale și să-l petrecem pe ultimul drum.

Colegul nostru Viorel Gheorghe și Mircea Târhoacă, Comandantul navei-școală Mircea, au preluat comanda acestei mici expediții. Mani Gutău și Oana Turcu au documentat întregul moment. Așa se măsoară izbânzile unui campion, prin oamenii pe care îi inspiră.

#Împreună ducem mai departe ce a început Ivan.

2022

Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23 organizează între 6-9 septembrie a treia ediție a Caravanei Apele Unite ale României – 3 zile de vâslit domol, până la Mila 23, satul lui Ivan Patzaichin, cu nopți petrecute la cort, în mijlocul naturii.

Caravana deschide ediția 2022 a Festivalului nostru de la Tulcea – Ivan Patzaichin FEST – Rowmania, care se va desfășura între 9-10 septembrie.

Iubitorii de aventuri și plimbări pe apă sunt invitați să ni se alăture cu propriile ambarcațiuni cu vâsle și propriile corturi pentru a descoperi împreună, în tihnă, minunile Deltei.

Ca să vă încurajăm, vă mai spunem că nu aveți nevoie de cine știe ce pregătire fizică, doar de niște mănuși ca să nu faceți bătături și poate de niște antiinflamatoare.

Ne vedem în Caravană!

Caravana prezintă viziunea noastră pentru vizitarea Deltei în mod responsabil (#turismresponsabil), cu grijă pentru natură și cu respect față de biodiversitate.

Tura de canotci și caiace face parte din Campania Apele Unite ale României, un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în parteneriat cu Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, cu sprijinul Kaufland România.

Caravana Apele Unite beneficiază de susținerea Consiliului Județean Tulcea, a Primăriei Municipiului Tulcea și a Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Partener în hidratare: AQUA Carpatica.

Caravana face parte din prima ediție a Festivalului Ivan Patzaichin.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Municipiului TulceaConsiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Sponsor principal: Kaufland România.

Festivalul beneficiază și de sprijinul AQUA CarpaticaFundația Bosch Romania și al partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Administrația Rezervației Biosferei Delta DunăriiInstitutul de Cercetări Eco-Muzeale TulceaDC CommunicationInstitutul Liszt din BucureștiGreen VillageDeltaicaIvan PescarSucursala Regională de Căi Ferate ConstanțaApele Române.

Parteneri media: Agerpres, București FM, Citatepedia, Cronica Română, Guerrilla FM, Igloo Media, IQads, Smark, Modernism.ro, Munteanu, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio Constanța, Radio Delta, Revista Zeppelin, Știri ONG, Urban.ro