Proiectul ansamblului memorial Ivan Patzaichin intră în linie dreaptă

31 mai 2023. Ieri a fost aprobată, în ședința Consiliului Local al Municipiului Tulcea, finanțarea pentru realizarea ansamblului memorial care îi este dedicat multiplului campion olimpic, mondial și european la canoe, Ivan Patzaichin.

Execuția proiectului intră în linie dreaptă, ansamblul urmând să fie inaugurat pe 8 septembrie 2023, la deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin.

Ansamblul memorial este realizat de către Consiliul Județean Tulcea, în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea și cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, la propunerea echipei Asociației inițiată de Ivan.

Memorialul va fi amplasat la capătul Falezei din Tulcea, spre Sulina, în proximitatea Muzeului de Artă, creând astfel o conexiune între faleză și oraș, prin memoria marelui campion și prin cinci lucrări de artă contemporană.

Poziționarea ansamblului marchează singurul loc unde orașul se intersectează direct cu faleza. Prin acest demers, aici se va naște un spațiu de întâlnire pentru cetățeni și turiști, inclusiv pentru cei care pornesc spre Deltă vâslind – pentru a celebra ideea de „turism responsabil”, atât de dragă lui Ivan.

Cei care vizitează Tulcea vor avea un motiv excelent să parcurgă până la capăt întreaga faleză, ce va reprezenta un spațiu public unic prin acest ansamblu de lucrări de artă.

Răspunzând conceptului arhitectului Teodor Frolu, partenerul lui Ivan din 2010, ansamblul este opera colaborativă a cinci artiști contemporani, apropiați ai lui Ivan Patzaichin, aparținând unor diferite generații:

„Columna lui Ivan”, realizată de Virgil Scripcariu, va reprezenta un reper vizibil din orice punct al falezei, inclusiv din zona Gării din Tulcea. Lucrarea va povesti despre cele mai semnificative regate ale lui Ivan Patzaichin în cei 43 de ani dedicați sportului (18 ani ca sportiv, 25 ca antrenor). Pe una dintre fețele columnei, vor fi gravate toate cursele istorice ale lui Ivan. Corespondent, pe cealaltă latură, vor fi menționați toți campionii sporturilor cu vâsle pe care Delta Dunării i-a oferit României până astăzi. Columna prezintă astfel tradiția și legendele sportului în Deltă.

În apropierea columnei, se va afla „Metopa”, realizată de Mircea Cantor, un artist român apreciat în întreaga lume. Cantor va crea un mozaic ce prezintă scene cheie din viața lui Ivan, omul Deltei, campionul, antrenorul și antreprenorul social. Lucrarea lui Mircea Cantor spune „povestea lui Ivan”, cele mai importante momente din parcursul său, ca într-o bandă desenată de 12 metri, astfel încât și cei mai tineri vizitatori ai memorialului să înțeleagă mai bine evoluția și impactul lui Ivan.

Gyárfás Oláh, designerul brand-ului de ecodesign și tehnologie PATZAIKIN, în colaborare cu peisagistul Nicolas Triboi, amenajază „Grădinile Deltei” cu patru soiuri de salcie specifice vegetației Deltei Dunării, în spațiul liber dintre faleză și oraș, aducând umbră și verdeață în zilele toride de vară.

Reputatul artist Teodor Graur este autorul a două lucrări ce completează ansamblul – „Inima așezată” din metal, care face trimitere la „inima mare a lui Ivan” și „Valul oprit”, sugestiv pentru relația lui Ivan cu apa și cu valurile care l-au însoțit toată viața.

Artistul Dan Vezentan construiește o fânână, o lucrare cinetică, amplasată la nivelul Dunării și al pontonului. Lucrarea de artă va fi dotată cu o tehnologie inovatoare care le va permite vizitatorilor să deguste în siguranță apa provenită din Dunăre, prin filtrarea biologică a acesteia. Ideea fântânii a pornit de la o experiență avută de Ivan recent, în 2018, atunci când, la Centrul de Ecoturism Rowmania din Deltă, a fost instalat un sistem asemănător de filtrare a apei. Ivan a declarat atunci „Este foarte bine ca oamenii să poată bea apă din Dunăre, astfel vor înțelege mai bine de ce este atât de important să o păstreze curată”.

Propunerea ansamblului memorial Ivan Patzaichin reprezintă rezultatul a aproape doi ani de consultări și lucru în echipă.

Tulcea are nevoie de noi trasee de turism cultural, turism lent și ecoturism. Ansamblul își propune să devină un element esențial în acest demers, contribuind la transformarea orașului într-o destinație de neratat, îndemnând la explorare și plimbare. Pentru că, după cum spunea Ivan, „plimbările cele mai frumoase, dacă mă întrebați pe mine, sunt cele pe apă! »