Concursurile Prietenii apelor 2020
Participă la concursul: Takeover (Instagram) Soft power to the young (TikTok) App(a) pentru viitor (Facebook)
Cu prilejul Săptămânii Europene a Dezvoltării Durabile, ediția 2020, invităm tinerii (cu vârste cuprinse între 13 și 25 ani) să participe la unul sau la toate cele trei concursuri online, pe care le derulăm prin:
Premiile pe care le oferim câștigătorilor constau în echipamente digitale, utile pentru creare de conținut și în dezvoltarea unor noi abilități digitale, cât și pentru învățarea online. Concurenții vor realiza conținut online pe care îl vor încărca pe propriile platforme de social media sau îl vor transmite către organizatori, în funcție de specificul concursului.
Participarea îi va ajuta pe tineri să se informeze cu privire la Obiectivele Dezvoltării Durabile (ODD) care se referă la apă – așa cum apar în Strategia națională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 și să afle cum pot contribui la îndeplinirea acestora.
Teme de concurs
Competițiile Instagram și TikTok
legătura dintre apă, sănătate și bunăstare; impactul apelor asupra comunităților; contribuția tinerilor la conștientizarea publică a acestor teme
Competiția Facebook
apel de idei pentru aplicații mobile care pot să contribuie la păstrarea calității patrimoniului hidrografic, prin tehnologie, pe modelul „smart city”
Obiective
- Sensibilizarea tinerilor și adolescenților cu privire la importanța apei în viața curentă, cu accent pe legătura între apă și comunitate
- Încurajarea lor să-și asume activ responsabilitatea față de ape (să nu polueze, să nu strice vegetația sau fauna din jurul apelor, să participe la dezbateri pe tema apelor, să conștientizeze faptul că au dreptul și puterea să acționeze în beneficiul resursei de apă, să își imagineze soluții bazate pe tehnologie etc.)
- Promovarea conceptului de dezvoltare durabilă în rândul adolescenților
- Popularizarea ideii de comunitate a apelor ca modalitate responsabilă de participare la viața socială
Participă!
Mecanismul de participare al fiecărui concurs este detaliat în continuare. Pentru întrebări suplimentare, ne puteți contacta la: concurs@rowmania.ro.
❗ Pentru concursul Instagram „Takeover” extindem categoria de vârstă și către clase de gimnaziu, înscrierea putând fi făcută și de către profesori, ca reprezentanți ai echipei. ❗
„Takeover”
Ce părere ai despre apă?
Convinge-ți colegii de clasă și profesorul preferat să faceți echipă și propuneți lumii viziunea voastră despre ape. Gândiți-vă cât de mult vă preocupă acest subiect, cât de multe știți și ce anume ați vrea să aflați în plus. Găsiți împreună un nume pentru echipă. Trimiteți până pe 25 oct. în DM pe Instagram @apeleunitealeromâniei o postare (visual & text). Noi o vom prelua în timeline pe 26 oct. Pe 15 noiembrie anunțăm echipele câștigătoare (top 3 postări ca nr. like-uri).
Mecanism concurs
Termen limită înscriere
25 octombrie 2020, 23 :59
Conținut
O propunere de postare, în formatul propus de Instagram: fie o serie de 1 până la 10 imagini, fie un video de maxim 1 minut, material însoțit de o descriere.
Dacă pentru voi „apă” nu înseamnă doar sporturi de apă și distracție la mare, ci înseamnă și altceva (de exemplu, calitatea apei de la robinet; nivelul oceanului planetar; deșeurile de plastic care sufocă animalele marine, reducerea calotelor polare; pericolul de inundații; lipsa apei în țările subdezvoltate și efectele asupra populațiilor de acolo; calitatea îndoielnică a multor grupuri sanitare din școli etc.).
Dacă vă implicați sau ați vrea să vă implicați în rezolvarea unora dintre aceste pericole.
Dacă la voi în comunitate există teme legate de apă care necesită o rezolvare urgentă (de exemplu îndiguirea malurilor râului care trece prin localitatea ta pentru a evita inundațiile frecvente; sau poate ai vrea să poți vâsli pe acel râu dar nu există pontoane de acces; poate la fiecare ploaie mai serioasă se inundă străzile în câteva minute; la tine la școală trebuie să se construiască niște toalete moderne; râul din apropiere este folosit de locuitori ca un coș de gunoi și cineva ar trebui să le atragă atenția).
Atunci cu siguranță vă puteți inspira din aceste subiecte, precum și altele legate de apă, pentru a crea materiale pentru acest concurs. Vă încurajăm să adresați și alte teme în afara celor exemplificate de noi și să vă folosiți de formatele puse la dispoziție de Instagram pentru a vă face postările cât mai atractive pentru publicul larg (de exemplu, daca postarea este formată dintr-o serie de imagini, acestea pot spune o poveste în mai multe cadre).
Premii
« Căști pentru toată clasa » – câte o pereche de căști Bluetooth Supreme + încărcător Wireless UFO + încărcător priză pentru toți elevii din clasă (indiferent dacă s-au implicat în concurs sau nu) și pentru profesorul coordonator al echipei ce participă la concurs (premii pentru cele 3 clase din care provin cele 3 echipe câștigătoare).
Perioadă înscrieri
9 octombrie, 00:00 – 25 octombrie 2020, 23:59
Cine poate participa
Echipe formate din elevi de gimnaziu sau de liceu (cel puțin trei elevi) din aceeași clasă și un profesor coordonator. Nu se acceptă înscrieri individuale!
Modalitate înscriere
Materialele pentru înscriere vor fi trimise prin mesaj privat pe contul de Instagram @apeleunitealeromaniei (material foto/video + descriere) de către unul din membrii echipei.
Condiții obligatorii
Mesajul privat, care însoțește materialele, va conține următoarele informații:
- numele ales pentru echipă,
- numele profesorului coordonator,
- numele clasei,
- numărul de elevi din clasă,
- numele școlii/liceului,
- localitatea și județul (de ex. echipa Salvatorii apelor, Petru Munteanu, clasa a 10a D, 26 de elevi, Liceul Teoretic Jean Bart, orașul Sulina, jud. Tulcea).
Calendar
- 9 octombrie – 25 octombrie – Înscrieri
- 26 octombrie – Publicare materiale: toate propunerile primite vor fi postate pe contul de Instagram @apeleunitealeromaniei
- 26 – 15 noiembrie – Perioadă de vot: postările vor fi distribuite pe stories și îi încurajăm pe participanți să dați share în stories la ei pe profil, cât să afle și îi voteze cât mai multă lume
- 15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii printr-o postare și stories pe Instagram @apeleunitealeromaniei. Câștigătorii sunt acele 3 echipe care la data finalizării concursului au cel mai mare număr de voturi (inimioare) la postările înscrise în concurs
Întrebări frecvente (FAQ)
1. Care este tema concursului?
Viziunea ta și a colegilor din clasa ta despre apă.
Cât de mult vă preocupă acest subiect; cât de multe știți și ce anume ați vrea să aflați în plus.
Dacă pentru voi „apă” nu înseamnă doar sporturi de apă și distracție la mare, ci înseamnă și altceva (de exemplu, calitatea apei de la robinet; nivelul oceanului planetar; deșeurile de plastic care sufocă animalele marine, reducerea calotelor polare; pericolul de inundații; lipsa apei în țările subdezvoltate și efectele asupra populațiilor de acolo; calitatea îndoielnică a multor grupuri sanitare din școli etc.).
Dacă vă implicați sau ați vrea să vă implicați în rezolvarea unora dintre aceste pericole.
Dacă la voi în comunitate există teme legate de apă care necesită o rezolvare urgentă (de exemplu îndiguirea malurilor râului care trece prin localitatea voastră pentru a evita inundațiile frecvente; sau poate ați vrea să puteți vâsli pe acel râu, dar nu există pontoane de acces; poate la fiecare ploaie mai serioasă se inundă străzile în câteva minute; la voi la școală trebuie să se construiască niște toalete moderne; râul din apropiere este folosit de locuitori ca un coș de gunoi și cineva ar trebui să le atragă atenția).
Atunci cu siguranță vă puteți inspira din aceste subiecte, precum și altele legate de apă, pentru a crea materiale pentru acest concurs.
2. În ce constă concursul?
Acesta este un concurs de creație, de conținut online. Ești invitat să-ți imaginezi că administrezi, împreună cu colegii tăi de clasă, contul de Instagram Apele Unite ale României, care încearcă să construiască o „comunitate a apei”, a celor preocupați de impactul apei asupra vieții pe Pământ și care își doresc să aibă o contribuție la felul în care omenirea gestionează această resursă vitală, apa.
Fiind administratorul acestui cont (și se oferă șansa să faci takeover), ești provocat să propui o postare (fotografie sau video, însoțit de o descriere și toate hashtagurile pe care le consideri relevante), pe care o vei trimite prin mesaj privat pe contul de Instagram @apeleunitealeromaniei.
3. Cine poate participa?
Elevii unei clase de gimnaziu sau liceu, împreună cu un profesor coordonator. Aceștia vor forma o echipă căreia îi vor da un nume.
Cel care se înscrie în concurs reprezintă întreaga echipă.
Nu se acceptă înscrieri individuale.
4. Cum trebuie să fie postarea propusă?
Trebuie să răspundă temei. Poate să prezinte o acțiune, sau să propună o idee care să vină în sprijinul protejării apelor, eventual să provoace la dezbatere. Decizia îți aparține (ție și colegilor din echipa ta), dar postarea trebuie să potrivită cu un cont care se interesează de ape și dorește să atragă atenția tuturor că acesta e un subiect care ne afectează pe toți, fie că vrem, fie că nu vrem.
Postarea va consta într-o fotografie/imagine (sau serie de max. 10 fotografii/ imagini care pot fi postate în aceeași postare) sau un video.
În plus, e nevoie de un text de descriere, care va include și hashtagurile pe care le consideri necesare. Noi vom adăuga în descriere numele echipei care a propus postarea și hashtag-urile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabilă, dacă ele nu au fost deja menționate de autori.
Nu se acceptă link-uri.
5. Care este data limită de înscriere?
25 octombrie 2020, la ora 23:59.
6. Care este premiul?
Premiul constă în „căști pentru toată clasa”! Adică câte un set de Căști Bluetooth Supreme + Încărcător Wireless UFO + Încărcător priză, câte unul pentru fiecare dintre elevii clasei (indiferent dacă au participat la concurs sau nu) și pentru profesorul coordonator al echipei.
Cu alte cuvinte, dacă faci parte din echipa câștigătoare, vei fi unul dintre eroii care vor obține căști pentru toată clasa!
7. Cum mă pot înscrie?
Trebuie să trimiți, până pe 25 octombrie 2020, la ora 23:59, propunerea ta de postare pe mesaj privat către contul Instagram @apeleunitealeromaniei.
Materialele (fotografii, între 1 – 10, sau fișier video) trebuie să aibă formatul .jpg sau .png sau .bmp pentru imagini, sau .mp4 sau .mov.
Fotografiile vor avea minimum 500 x 500 pixeli iar materialul video, cu durata de max. 1 minut, va avea maximum 1920 de pixeli pe orizontală și va fi in format 4/5 sau 16/9.
Materialele vor fi obligatoriu însoțite de descriere.
De asemenea, în mesajul privat trebuie incluse următoarele informații:
- numele ales pentru echipă,
- numele profesorului coordonator,
- numele clasei,
- numărul de elevi din clasă,
- numele școlii/liceului,
- localitatea și județul
De ex. echipa Salvatorii apelor, Petru Munteanu, clasa a 10a D, 26 de elevi, Liceul Teoretic Jean Bart, orașul Sulina, jud. Tulcea).
8. Cum ajunge postarea echipei mele pe Instagram?
Postarea primită pe DM va fi postată de organizatori în timeline-ul paginii @apeleunitealeromaniei, pe 26 octombrie.
9. Cum se aleg câștigătorii?
În funcție de numărul de aprecieri. Primele 3 postări cu cel mai mare număr de aprecieri (inimioare) vor fi declarate câștigătoare.
Dacă în primele trei postări câștigătoare se află postări ale aceleiași echipe, aceasta va primi un singur premiu, iar echipa clasată pe locul 4 (ca număr de voturi) va fi declarată, de asemenea, câștigătoare.
10. Cum se votează?
Pentru a vota, un utilizator instagram trebuie să intre pe profilul de Instagram Apele Unite ale României, să aleagă postarea pe care vrea să o voteze și să îi dea like. În perioada deschisă votării (26 septembrie – 15 noiembrie 2020) participanții sunt încurajați să dea share postării lor în stories la ei pe profil și să își invite prietenii să îi voteze.
11. În ce perioadă se desfășoară concursul?
- 9 octombrie – 25 octombrie – Înscrieri
- 26 octombrie – Publicare materiale: toate propunerile primite vor fi postate pe contul de Instagram @apeleunitealeromaniei
- 26 – 15 noiembrie – Perioadă de vot: postările vor fi distribuite pe stories și îi încurajăm pe participanți să dați share în stories la ei pe profil, cât să afle și îi voteze cât mai multă lume
- 15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii printr-o postare și stories pe Instagram @apeleunitealeromaniei. Câștigătorii sunt acele 3 echipe care la data finalizării concursului au cel mai mare număr de voturi (inimioare) la postările înscrise în concurs.
12. Pot participa cu mai multe materiale?
13. Pot să anunț pe contul meu de Instagram sau în altă parte că postarea echipei mele a făcut „takeover”?
Da, organizatorii încurajează participanții să distribuie postarea pe rețelele proprii, pentru a-și îndemna prietenii să vină să o voteze.
14. Cum și când voi fi anunțat dacă sunt câștigător?
Dacă ești printre cei trei câștigători, vei afla din postarea pe care organizatorii o vor face pe contul @apeleunitealeromaniei pe 15 noiembrie. Ulterior, te vom contacta prin contul de Instagram de la care ai trimis DM (direct message).
15. Cum intru în posesia premiului?
După ce echipa din care faci parte a fost declarată câștigătoare, ți se va solicita o adresă de mail și un număr de telefon, pentru a stabili modalitatea de a trimite premiul către profesorul coordonator.
16. Care este numărul minim de elevi dintr-o echipă?
O echipă poate fi formată din minimum 3 elevi din aceeași clasă.
Soft power to the young
Arată-le tuturor cum vezi viitorul râului sau lacului din orașul tău
Tu faci parte din generația care schimbă lumea cu telefonul în mână! Filmează un video, postează-l pe contul tău de TikTok, folosește hashtag-urile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila, dă follow contului @apeleunitealeromaniei și tag contului @apeleunitealeromaniei în descriere. Invită-ți prietenii să te susțină ca să câștigi unul din cele 3 premii puse în joc. Pe 15 noiembrie anunțăm oficial câștigătorii.
Mecanism concurs
Termen limită înscriere
10 noiembrie 2020, 23:59
Conținut
Un material video, cu o durată de maxim 1 minut, postat pe contul de TikTok propriu al concurentului, cu #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila și cu tag la pagina @apeleunitealeromaniei.
Se acceptă atât lucrări 100% originale, cât și postări care urmează un trend propus de organizatori, în care apare un cadru general cu o persoană cu telefonul în mână, care poate fi reprodus de toți participanții, urmat de o tranziție către ecranul telefonului.
Imaginea care apare în ecranul telefonului reprezintă partea creativă a concursului.
(exemplul 1 de parte creativă: apare „personajul” din cadrul inițial, vâslind cu ochii închiși pe un lac frumos (filtru), însă când deschide ochii și privește în jur, realizează că este pe malul unei ape neamenajate – e un semnal de alarmă că ar trebui făcut ceva) (exemplul 2 de parte creativă: apare cineva care se spală pe dinți, lăsând apa să curgă și face semn în oglindă ca nu e bine, închide apa și face semn de ok – camera urmărește mâna, ca și cum am vedea prin ochii celui care se spală).
Un astfel de exemplu poate fi găsit pe contul de TikTok al organizatorilor.
Premii
Seturi formate din stabilizator imagine DJI Osmo Mobile 3 Sistem de Stabilizare pentru Smartphone și mini-dronă DJI Tello (3 premii).
Perioadă înscrieri
9 octombrie, 00:00 – 10 noiembrie 2020, 23:59
Cine poate participa
Adolescenți și tineri (14 – 25 de ani) care au un cont de TikTok activ; înscrierile se fac individual; chiar dacă în materialul video postat apar mai multe persoane, va fi considerată participantă doar persoana pe al cărei cont apare postarea.
Modalitate înscriere
Toate postările publicate de participanți în această perioadă pe pagina lor de TikTok și care respectă regulamentul competiției sunt considerate înscrise în competiție.
Condiții obligatorii
Participanții trebuie să dea follow contului de TikTok al organizatorilor – @apeleunitealeromaniei). Postările trebuie să aibă în descriere hashtag-urile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila și tag la pagina @apeleunitealeromaniei, pentru a putea fi găsite de organizatori.
Calendar
- 9 octombrie 00 :00 – 10 noiembrie – Înscrieri
- 9 octombrie – 15 noiembrie – Perioadă de vot: Lucrările participanților vor fi votate (prin like) de către utilizatorii de TikTok (votanții sunt utilizatori TikTok, prieteni ai concurenților, persoane la care postările ajung în mod organic etc.)
- 15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii printr-o postare pe contul @apeleunitealeromaniei. Câștigători sunt acei 3 concurenți care la data finalizării concursului au cel mai mare număr de voturi (inimioare) la postările înscrise în concurs.
Întrebări frecvente (FAQ)
1. Care este tema concursului?
Arată-le tuturor cum vezi tu viitorul râului sau lacului din orașul tău.
2. În ce constă concursul?
Acesta este un concurs de creație, de conținut online. Ești invitat să faci un video de maximum un minut care să ilustreze viziunea ta despre viitorul apei din localitatea în care locuiești.
Trebuie să postezi acest video pe contul tău de TikTok și nu uita să incluzi hashtag-urile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila și să dai tag contului @apeleunitealeromaniei în descriere.
Pentru validarea înscrierii în competiție trebuie să dai follow contului de TikTok @apeleunitealeromaniei.
3. Cine poate participa?
Orice tânăr care a împlinit vârsta de 14 ani cel târziu în luna în care a fost lansat concursul (octombrie 2020) și care nu a împlinit încă 25 de ani până la finalizarea concursului (noiembrie 2020).
Concurenții trebuie să dețină un cont activ de TikTok și să aibă domiciliul în România.
Chiar dacă în materialul video postat apar mai multe persoane, va fi considerată participantă doar persoana pe al cărei cont apare postarea.
4. Cum trebuie să fie postarea înscrisă?
Se acceptă atât lucrări 100% originale, cât și postări care urmează un trend propus de organizatori, în care apare un cadru general cu o persoană cu telefonul în mână, care poate fi reprodus de toți participanții, urmat de o tranziție către ecranul telefonului.
Imaginea care apare în ecranul telefonului reprezintă partea creativă a concursului.
(exemplul 1 de parte creativă: apare „personajul” din cadrul inițial, vâslind cu ochii închiși pe un lac frumos (filtru), însă când deschide ochii și se uita in jur realizează că este pe malul unei ape neamenajate – e un semnal de alarmă că ar trebui făcut ceva) (exemplul 2 de parte creativă: apare cineva care se spală pe dinți, lăsând apa să curgă și face semn în oglindă ca nu e bine, închide apa și face semn de ok – camera urmărește mâna, ca și cum am vedea prin ochii celui care se spală). Un astfel de exemplu poate fi găsit pe contul de TikTok al organizatorilor.
Este obligatoriu ca postarea să includă hashtagurile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila, precum și tag la contul @apeleunitealeromaniei.
5. Care este data limită de înscriere?
10 noiembrie 2020, la ora 23:59.
6. Care este premiul?
Premiul este un set format din două produse: un stabilizator imagine DJI Osmo Mobile 3 Sistem de Stabilizare pentru Smartphone și o mini-dronă DJI Tello.
Vor fi acordate în total 3 premii (câte unul pentru fiecare dintre cei 3 câștigători).
7. Cum mă pot înscrie?
Trebuie să postezi, pe contul tău de TikTok, un video care să ilustreze opinia ta despre viitorul râului sau lacului din apropierea localității tale. Postarea trebuie să aibă hashtagurile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila și tag la contul @apeleunitealeromaniei.
Organizatorii vor identifica postarea pe baza tag-ului la contul propriu și vor lua în considerare postarea pentru a intra în concurs.
Pentru validarea înscrierii în competiție trebuie să dai follow contului de TikTok @apeleunitealeromaniei.
De asemenea, te încurajăm să îți anunți prietenii care dețin alte conturi de TikTok să îți voteze postarea.
Este obligatoriu ca postarea ta să fie activă, vizibilă public în perioada în care se face jurizarea și să nu fie ștearsă timp de 6 luni după terminarea concursului (până pe 15 mai 2021).
8. Cum sunt aleși câștigătorii?
În funcție de numărul de aprecieri. Primele 3 postări cu cel mai mare număr de aprecieri (inimioare) vor fi declarate câștigătoare.
Dacă în primele trei postări câștigătoare se află mai multe postări ale aceluiași concurent, acesta va primi un singur premiu, iar concurentul clasat pe locul 4 (ca număr de voturi) va fi declarat, de asemenea, câștigător.
9. Cum se votează?
Utilizatorii TikTok vor vota postarea direct pe contul tău. Organizatorii vor evalua numărul de aprecieri primte pe contul tău, la postarea care face referire la apă (deci corespunde temei concursului) și conține hashtagurile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila și tag la contul @apeleunitealeromaniei. De aceea, este obligatoriu ca postarea ta să fie activă, vizibilă public în perioada în care se face jurizarea.
10. În ce perioadă se desfășoară concursul?
9 octombrie – 10 noiembrie – înscrieri
9 octombrie – 15 noiembrie – Perioadă de vot: Lucrările participanților vor fi votate (prin like) de către utilizatorii de TikTok (votanții sunt utilizatori TikTok, prieteni ai concurenților, persoane la care postările ajung în mod organic)
15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii printr-o postare pe contul TikTok Apele Unite ale României. Câștigători sunt acei 3 concurenți care la data finalizării concursului au cel mai mare număr de voturi (inimioare) la postările înscrise în concurs.
11. Pot participa cu mai multe postări?
Da. Fiecare concurent se poate înscrie cu cel mult 3 propuneri.
De asemenea, poți participa și în celelalte două concursuri „Prietenii apelor”.
12. Pot să anunț și pe alte conturi de social media că m-am înscris în concurs și să îmi invit prietenii să mă voteze?
Da. Însă câștigătorul va fi desemnat doar de voturile primite pe postarea TikTok. Alte aprecieri, primite pe alte platforme, nu vor fi luate în considerație.
13. Cum și când voi fi anunțat dacă sunt câștigător?
Dacă ești printre cei trei câștigători, vei afla din postarea pe care organizatorii o vor face pe contul @apeleunitealeromaniei pe 15 noiembrie. Ulterior, te vom contacta prin mesaj privat pe contul tău de TikTok.
14. Cum intru în posesia premiului?
Prin mesajul pe care îl vei primi de la organizatori pe contul tău de TikTok ți se va solicita o adresă de mail și un număr de telefon, pentru a stabili modalitatea de a trimite premiul.
App(a) pentru viitor
Apele au nevoie de tine
Imaginează-ți o aplicație mobilă (app) pe care ai folosi-o pentru a proteja apele. Ce ar trebui să facă? Cui să se adreseze? App-urile sunt folosite tot mai des în „orașele inteligente” (smart cities) pentru a ajuta locuitorii să trăiască mai bine sau să ajute la dezvoltarea orașului. Descrie în maxim 1500 de caractere aplicația și trimite-ne propunerea ta prin mesaj privat pe pagina de Facebook Rowmania. Între 11 și 15 noiembrie jurizăm propunerile. Pe 15 noiembrie anunțăm oficial câștigătorii.
Mecanism concurs
Termen limită înscriere
10 noiembrie 2020, 23:59
Conținut
Un fișier text cu descrierea aplicației și numele autorului. În fișier poate fi, eventual, inserat un simbol grafic care să ilustreze aplicația (un logo, o fotografie, un desen). Fișierul va fi trimis prin mesaj privat pe Facebook pe https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.
Participanții vor descrie în cel mult 1500 de caractere ce ar trebui să facă o aplicație care ajută la protejarea apelor din comunitatea de care fiecare aparține sau apa, în general. Participanții pot porni de la întrebările: Cum vor arăta apele în 2030, în viziunea ta? Mai curate sau mai murdare? Accesibile tuturor sau îngrădite doar pentru uzul unora? Pline de pești și plante, sau sterpe și fără viață? sau Dacă ai conduce țara pentru o zi, ce legi ai da pentru a te bucura de apa care trece prin orașul tău?
Exemple de aplicații care ajută comunități și orașe: hărți online, waze, informații despre transport public sau trasee de biciclete, comunicare cu Primăria sau alte autorități etc.
Premii
Seturi formate din: 1 tabletă grafică WACOM Intuos Pro Pen & Touch S și 1 smartwatch Xiaomi Amazfit GTS recomandat pentru înot (3 premii).
Perioadă înscrieri
9 octombrie, 00:00 – 10 noiembrie 2020, 23:59
Cine poate participa
Elevi (clasele VIII – XII, cu vârste între 13 și 19 ani); înscrierile se fac individual.
Modalitate înscriere
Ideile de aplicație vor fi trimise prin mesaj privat pe Facebook pe pagina https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin, sub forma unui fișier text, care să conțină în titlu descrierea conținutului, numele autorului și localitatea din care provine (Ex. Propunere aplicație ape, George Mihalache, Alexandria).
În documentul trimis poate fi inserat un simbol grafic care să ilustreze aplicația (logo, fotografie, desen) dacă autorul consideră că este necesar pentru a completa descrierea scrisă.
Organizatorii vor selecționa câștigătorii cu ajutorul unui grup de experți în domeniul dezvoltării de software și membri ai Departamentului de Dezvoltare Durabilă și ai Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23. Deciziile juriului sunt definitive și irevocabile.
Selecția se va face pe următoarele criterii:
- relevanță pentru temă;
- atractivitate;
- originalitate.
Vor fi aleși 3 câștigători, acei 3 concurenți care obțin cel mai mare punctaj în procesul de jurizare. Prin câștigător se înțelege concurentul individual care s-a înscris.
Condiții obligatorii
Ideile de aplicație trimise prin mesaj sub forma unui fișier text, trebuie să conțină în titlu descrierea conținutului, numele autorului și localitatea din care provine (Ex. Propunere aplicație ape, George Mihalache, Alexandria).
Calendar
- 9 octombrie – 10 noiembrie – Înscrieri
- 11 – 15 noiembrie – Perioadă de jurizare: organizatorii, cu ajutorul unui juriu format din experți și membri ai Departamentului de Dezvoltare Durabilă și ai Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, vor alege cei trei câștigători. Deciziile juriului sunt definitive și irevocabile. Pre-selecția se va face pe următoarele criterii:
- relevanță pentru temă;
- atractivitate;
- originalitate:
- 15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii pe pagina de Facebook Rowmania. Câștigători sunt acei 3 concurenți care obțin cel mai mare punctaj în procesul de jurizare
Întrebări frecvente (FAQ)
1. Care este tema concursului?
Apele au nevoie de tine. Imaginează-ți o aplicație mobilă (app) pe care ai folosi-o pentru a proteja apele.
Poți porni de la întrebările: Cum vor arăta apele în 2030, în viziunea ta? Mai curate sau mai murdare? Accesibile tuturor sau îngrădite doar pentru uzul unora? Pline de pești și plante, sau sterpe și fără viață? sau Dacă ai conduce țara pentru o zi, ce legi ai da pentru a te bucura de apa care trece prin orașul tău?
2. În ce constă concursul?
Acesta este un apel de idei de aplicații mobile (app). App-urile sunt folosite din ce în ce mai des în „smart cities / orașele inteligente” pentru a ajuta locuitorii să trăiască mai bine sau să contribuie la dezvoltarea orașului (cum ar fi hărți online, waze, informații despre transport public sau trasee de biciclete, comunicare cu Primăria sau alte autorități etc.).
Descrie o aplicație mobilă pe care ți-ai dori să o creeze cineva (poate chiar tu!), pe care să o găsești în magazinul de aplicații, s-o descarci pe telefonul tău și să o folosești pentru protejarea apelor, fie la tine în localitate, fie în general: Ce ar trebui să facă această aplicație? Cui să se adreseze?
Descrie aplicația în maxim 1500 de caractere și trimite-ne-o în mesaj privat pe Facebook pe pagina https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.
3. Cine poate participa?
Orice elev (clasele VIII-XII) care a împlinit vârsta de 13 ani în luna în care a fost lansat concursul (octombrie 2020).
Concurenții trebuie să dețină un cont activ de Facebook și să aibă domiciliul în România.
4. Cum trebuie să fie materialul trimis?
Nu se cere realizarea unei aplicații, ci doar ideea de la care s-ar putea dezvolta o aplicație.
Descrierea trebuie să arate la ce folosește, cum poate fi folosită de utilizatori, și care ar fi beneficiile. Trebuie să fie descrisă suficient de clar pentru ca un programator să poate porni la treabă.
Poți trimite împreună cu descrierea scrisă și un logo, un desen, o ilustrație sau o fotografie, dacă consideri că ar putea contribui la înțelegerea materialului scris (nu va primi punte suplimentare în procesul de jurizare).
5. Care este data limită de înscriere?
10 noiembrie 2020, la ora 23:59.
6. Care este premiul?
Premiul este un set format din două produse: o tabletă grafică WACOM Intuos Pro Pen & Touch S și un smartwatch Xiaomi Amazfit GTS, recomandat pentru înot. Vor fi acordate în total 3 premii (câte unul pentru fiecare dintre cei 3 câștigători).
7. Cum mă pot înscrie?
Trebuie să ne trimiți ideea aplicației prin mesaj privat pe Facebook pe pagina https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin.
Aceasta va fi sub formă de fișier text, care va avea ca titlu descrierea conținutului, numele autorului și localitatea din care provine (Ex. Propunere aplicație ape, George Mihalache, Alexandria).
În documentul trimis poate fi inserat un simbol grafic care să ilustreze aplicația (logo, fotografie, desen) dacă autorul consideră că este necesar pentru a completa descrierea scrisă.
8. Cum se aleg câștigătorii?
Un juriu format din experți și membri ai organizatorilor (Departamentul de Dezvoltare Durabilă și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23) vor decide aplicațiile câștigătoare, pe baza următoarelor criterii:
- Relevanța pentru temă
- Atractivitate
- Originalitate
În funcție de punctajele obținute la aceste criterii, vor fi desemnați 3 câștigători.
Decizia juriului este definitivă.
9. În ce perioadă se desfășoară concursul?
- 9 octombrie – 10 noiembrie – înscrieri
- 11 – 15 noiembrie – Perioadă de jurizare
- 15 noiembrie – Anunț câștigători: Se anunță câștigătorii printr-o postare pe contul Facebook.com/RowmaniaPatzaikin
10. Pot participa cu mai multe idei?
Da. Fiecare concurent se poate înscrie cu cel mult 3 propuneri.
De asemenea, poți participa și în celelalte două concursuri „Prietenii apelor”.
11. Ideea mea va fi făcută publică?
În cazul în care câștigi, ideea ta va fi făcută publică. Celelalte idei (necâștigătoare) nu vor fi făcute publice.
12. Pot să fac dezvolt o aplicație pe ideea mea, după finalizarea concursului?
Desigur, poți să dezvolți o aplicație pe propria idee.
De asemenea, dacă va exista interesul din partea unor dezvoltatori pentru cele 3 idei câștigătoare, organizatorii le vor permite acestora să dezvolte aplicațiile, fără niciun fel de contribuție financiară sau recompensare a autorului ideii. Vom solicita însă dezvoltatorului să menționeze că aplicația a fost realizată pe o idee a câștigătorului (cu menționarea numelui lui), în cadrul proiectului „Prietenii apelor 2020”.
De asemenea, dacă ești câștigător, ești încurajat să îți incluzi ideea, demonstrativ, în portofoliul tău de lucrări.
Organizatorii nu sunt răspunzători pentru preluarea ideii din spațiul public și realizarea unei aplicații.
Obiectivul realizării acestui concurs este de a încuraja acțiunile de protejare a apelor, deci chiar dacă o astfel de dezvoltare nu menționează autorul ideii, obiectivul concursului va fi fost îndeplinit.
13. Cum și când voi fi anunțat dacă sunt câștigător?
Dacă ești printre cei trei câștigători, vei afla din postarea pe care organizatorii o vor face pe contul Facebook.com/RowmaniaPatzaichin pe 15 noiembrie. Ulterior, te vom contacta prin mesaj privat pe contul tău de Facebook.
14. Cum intru în posesia premiului?
Prin mesajul pe care îl vei primi de la organizatori pe contul tău de Facebook ți se va solicita o adresă de mail și un număr de telefon, pentru a stabili modalitatea de a îți trimite premiul.
Dacă ai nelămuriri în ceea ce privește concursul la care dorești să participi, găsești mai sus răspunsuri la cele mai frecvente întrebări. În cazul în care întrebarea ta nu se află aici, contactează-ne la adresa concurs@rowmania.ro, iar noi îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.
Pentru a vedea regulamentul complet de participare la fiecare competiție, te rugăm să verifici aceste link-uri:
Idei despre apă
Știai că tu ai puterea să convingi autoritățile locale din orașul tău să amenajeze malul râului astfel încât să poată fi folosit chiar și pentru plimbări cu skate-ul? Te-ai gândit vreodată că pe luciul râului din localitatea ta ai putea să te plimbi cu barca sau cu placa de SUP, dacă spațiul ar fi amenajat? Zilnic ajung în Delta Dunării 4,2 tone de deșeuri, aduse de apele din toată țara care se varsă în Dunăre. Dacă am fi cu toții mai atenți la locurile în care aruncăm gunoaiele am contribui la protejarea viețuitoarelor din Deltă. Toate organismele, localitățile, societate și întreaga Planetă au nevoie de apă proaspătă, în abundență, pentru a exista. Apa e valoroasă atât în râuri, lacuri și oceane, ca ploaie, în ghețarii permanenți sau ca apă subterană, cât și în țevile de alimentare din casele noastre.
Organizatori
Concursurile „Prietenii apelor” sunt realizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în contextul proiectului „Comunitatea apelor. Apele Unite ale României – A.U.R.”, fiind lansate cu prilejul Săptămânii Europene Dezvoltării Durabile 2020 – European Sustainable Development Week.
#comunitateaapei #dezvoltaredurabila
Documentare
Încă din 2015, România a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, care se bazează pe echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economic, social şi de mediu. În premieră mondială, 193 state membre ale ONU au aderat la o viziune comună pentru toată Planeta, iar acţiunile vizează în egală măsură statele dezvoltate şi cele aflate în curs de dezvoltare.
Agenda 2030 cuprinde 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), denumite informal şi Obiective Globale. Acestea acoperă toate domeniile activității umane în încercarea de a reuși, până în 2030 să eradicăm sărăcia extremă, să combatem inegalităţile şi injustiţia şi să protejăm natura și viitorul vieții pe Glob.
Șase dintre aceste 17 ODD au impact direct asupra relației noastre cu apa:
ODD 3 – sănătate și bunăstare (asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă). Legătura cu apa: acces facil la servicii de sănătate de calitate; activități de prevenire a îmbolnăvirilor printr-un mod de viață activ, sportiv, într-un mediu favorabil
ODD 6 – apă curată și sănătate (asigurarea disponibilității și gestionării durabile a apei și sanitație pentru toți). Legătura cu apa: gestionarea accesului populației la apă și calitatea acesteia; ape uzate; ape subterane; infrastructură pentru alimentare cu apă
ODD 11 – orașe și comunități durabile (dezvoltarea orașelor și a așezărilor umane ca ele să fie deschise tuturor, sigure, reziliente și durabile). Legătura cu apa: locuințe decente (cu acces la apă curentă de calitate); prevenirea riscului la inundații; soluții de tip smart city
ODD 13 – acțiune climatică (luarea unor măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice și a impactului lor). Legătura cu apa: dezastre naturale care afectează cursurile de apă sau care duc la inundații; capacitatea comunităților de a gestiona riscurile generate de dezastre; creșterea nivelului oceanului planetar, cu impact asupra dispariției orașelor de coastă; reducerea calotei polare; lipsa apei pentru agricultură; trecerea la o economie verde
ODD 14 – viață acvatică (conservarea și folosirea durabilă a oceanelor, mărilor și a resurselor marine pentru o dezvoltare durabilă). Legătura cu apa: conservarea unor ecosisteme marine și a zonelor costiere sănătoase; arii protejate în apropierea apelor; păstrarea biovidersității; pescuitul responsabil, fără a epuiza resursele piscicole; protejarea animalelor marine și a vegetației împotriva poluării în creștere a oceanului planetar; cooperare științifică (soluții)
ODD 15 – viață terestră (protejarea, restaurarea și promovarea utilizării durabile a ecosistemelor terestre, gestionarea durabilă a pădurilor, combaterea deșertificării, stoparea și repararea degradării solului și stoparea declinului biodiversității). Legătura cu apa: un circuit sănătos al apei în natură; protejarea solului și subsolului; păstrarea armoniei între faună, floră și luciurile de apă; accesul animalelor la apă, conservarea și utilizarea durabile a ecosistemelor de apă dulce terestre