Pe 15 noiembrie, concursurile Prietenii Apelor și-au anunțat câștigătorii!

Concursurile „Prietenii apelor” au fost realizate de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă în contextul proiectului „Comunitatea apelor. Apele Unite ale României – A.U.R.”, fiind lansate cu prilejul Săptămânii Europene Dezvoltării Durabile 2020 – European Sustainable Development Week.

Felicitări tuturor pentru munca depusă, ideile voastre despre cum putem contribui la un viitor mai bun pentru apele României ne-au inspirat și ne bucurăm că am avut ocazia să vă citim, ascultăm și vedem propunerile. Câștigătorii celor 3 concursuri sunt:

Instagram Takeover – concurs de creație digitală

Ce părere ai despre apă?

Elevii de gimnaziu și de liceu au trebuit să își convingă elevii de clasă și unul dintre profesori să facă echipă și să propună lumii viziunea lor despre ape. Ei au fost provocați să se gândească cât de mult îi preocupă acest subiect, cât de multe știu despre ape și ce ar vrea să afle în plus. Dupăce au găsit un nume pentru echipe, ne-au trimis în DM pe Instagram @apeleunitealeromaniei propunerile lor de postări până pe 25 octombrie. Noi le-am preluat în timeline pe 26 oct, iar pe 15 noiembrie amanunțat echipele câștigătoare (top 3 postări ca nr. like-uri).

Locul I

Echipa The Clouds, clasa a IX-a A, profesor coordonator Mircea Mihaela Carmen, Colegiul Național Nicolae Iorga, Vălenii de Munte, Prahova

Descriere:

„Apa este lichidul care înflorește, rodește și întreține flacăra vieții.

Primele civilizații s-au format la malurile apei, ceea ce ne demonstrează cât de importantă este apa atât la nivel economic, cât și la nivel biologic. Apa este cea care stă la baza ecosistemelor și ne minunează cu unele dintre cele mai uimitoare priveliști. Cred că fiecare dintre noi s-a uitat cel puțin o dată la un lac/o mare sau chiar la cum pică apa din cer atunci când plouă, și s-a minunat de splendoarea ei.”

Locul II

Echipa Info-Aqua, clasa a XI-a D, profesor coordonator Laura Someșan, Colegiul Tehnic INFOEL, Bistrița, Bistrița-Năsăud

Descriere:

„Bună! Noi, echipa INFO-AQUA, ne-am propus ca în acest filmuleț sa sintetizam ceea ce înseamnă pentru noi APA. Apa este o resursă indispensabilă vieții noastre, a tuturor, dar ne comportăm ca și cum aceasta ni s-ar cuveni pe deplin. Gândește-te la cei care nu au acces la apă potabilă… ar trebui să te simți norocos, iar dacă poluarea apei continuă ce vom face? Ne vom spăla oare pe obraz scuipându-ne unii pe alții? De aceea te invitam să fii alături de noi, pentru ca DOAR ÎMPREUNĂ putem reuși să avem mult mai multă grijă de apele noastre.”

Locul III

Echipa Prietenii Apelor, clasa a X-a D, profesor coordonator Cristina Nechifor, Colegiul Național Grigore Ghica, Dorohoi, Botoșani

Descriere:

”Noi, echipa cea mai tare,
Am pus creierul-n mișcare.
Un before and after am făcut,
Ca să vedeți de unde am început.
Apa ca s o protejăm,
Gunoaiele le adunăm.
Și așa planeta noastră,
E curată și frumoasă.
Noi v-am ajutat, v-am sfătuit,
Apa ca să o iubiți.
Totul să fie ca la carte,
Planeta să fie ca-n basme.
Before and after-ul ți-am arătat,
Că TU ești cel care schimbă lumea într-un palat.”

TikTok – Soft Power to the Young – concurs de creație digitală

Arată-le tuturor cum vezi viitorul râului sau lacului din orașul tău

Sub încemnul „Tu faci parte din generația care schimbă lumea cu telefonul în mână!”  tinerii, cu vârste între 14 și 25 de ani, au filmat câte un video, le-au postat pe conturile lor de TikTok, au folosit hashtag-urile #comunitateaapei și #dezvoltaredurabila, au dat follow contului @apeleunitealeromaniei și tag contului @apeleunitealeromaniei în descriere. Apoi și-au invitat prietenii să îi voteze. Pe 15 noiembrie am anunțat oficial câștigătorii, primele trei postări cu cel mai mare numări de like-uri.

Locul I

Iris Vavilov, Tulcea

Locul II

Andrei Lela, Tauț, Arad

Locul III

Marius Marian Hodorog, București

Facebook – App(a) pentru viitor – concurs de app design

Apele au nevoie de tine

Elevii cu vârste între 13 și 19 ani au fost provocați să își imagineze o aplicație mobilă (app) pe care ar folosi-o pentru a proteja apele. Ce ar trebui să facă? Cui să se adreseze? App-urile sunt folosite tot mai des în „orașele inteligente” (smart cities) pentru a ajuta locuitorii să trăiască mai bine sau să ajute la dezvoltarea orașului. Copiii au trebuit să facă o descriere scrisă a aplicației si să ne-o trimită prin mesaj privat pe pagina de Facebook Rowmania. Între 11 și 15 noiembrie am jurizat propunerile., iar pee 15 noiembrie am anunțat oficial câștigătorii.

Locul I

Mocanu Tania-Maria, Hărman, Brașov

Cleaning H2O: permite maparea zonelor cu apă, clasificarea și notarea lor în funcție de gradul de poluare sau fenomene naturale care afectează zona (de ex. zone inundabile, surpări ale malurilor), transmiterea de alerte către autoritățile responsabile.

Locul II

Trăistaru Antonia, București

Spring Water: permite raportarea zonelor poluate, găsirea celui mai rapid traseu de navigație, alertarea privind limitele de viteză pe canale și restricții legate de mărimea ambarcațiunilor/tipul de motor care poate fi folosit pe acesta, notificări cu speciile de pești și plante din apele din împrejurimi.

Locul III

Andreea Epure, Buzău

Water Hero: joc care folosește camera telefonului pentru a recunoaște elementele poluante; deșeurile colectate apar în „recycle bin-ul” din contul jucătorului, permițând primirea de recompense în viața reală.

Bravo tuturor!

Câștigătorii vor fi contactați personal pentru a intra în posesia premiilor puse la dispoziție de organizatorii concursurilor: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

Premii concurs Instagram

Premii concurs TikTok

Premii concurs Facebook